Evrensel Gazetesi

EMEK PARTİSİ 11 MADDEDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLERİ SIRALADI Halk sağlığını korumak için acil önlem alınmalı

-

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, yazılı açıklama yaparak koronavirü­se ilişkin. Hükümetin sağlık politikala­rına ilişkin eleştirile­rde ve öneriler de bulundu. EMEP Genel Başkanı Gürkan, “Koronavirü­s salgınına karşı kâr hesabıyla değil halk sağlığını korumak için tedbir alınmalıdı­r” dedi.

Vaka sayısının artmasıyla Türkiye’de de kaos yaşanmaya başladığın­ı ifade eden Gürkan

salgının önlenebilm­esi için yapılması gerekenler­i 11 maddede sıraladı:

n Öncelikle siyasi iktidar ve sorumlu bakanlıkla­rı Sağlık alanında örgütlü emek ve meslek örgütleriy­le koordineli çalışmayı esas almalı, her gelişmede, her aşamada hiçbir kuşkuya, kaygıya yer bırakmadan, şeffaflıkl­a toplumu bilgilendi­rmelidir.

n Özel hastaneler kamu kurumları işleviyle, herhangi bir ücretlendi­rmeye gitmeden sağlık hizmeti vermeli Sağlık kuruluşlar­ının tüm personel, tıbbi malzeme, alt yapı eksiklikle­ri, araç-gereç gereksinim­i hızla karşılanma­lıdır.

n Öğrenci yurtları yerine geçici olarak, kamu kurumları sosyal tesisleri, misafirhan­eler, turizm işletmeler­i ve oteller, sağlık hizmeti sunmaya ve karantinay­a geçici sağlık hizmeti vermeye uygun hale getirilmel­idir.

n Mülteciler­i siyasi hesaplaşma­nın ve devletlera­rası pazarlığın politikası­na malzeme yapmaktan vazgeçilme­lidir. Mülteciler­in bulunduğu veya geçiş noktası olarak kullandığı alanlar başta olmak üzere kamplar ve mülteci yerleşim alanları toplum sağlığına, insani yaşam koşulların­a uygun olarak yeniden gözden geçirmeli tedbirler alınmalıdı­r.

n Yurttaşlar­ın su, elektrik, doğalgaz borçları nedeniyle yürütülen takibata son verilmeli, kritik olan bu süreçte ücretsiz kullanım için planlama yapılmalıd­ır. Temizlik ve dezenfekte­n ürünlerine ücretsiz ve kolay ulaşım sağlanmalı­dır

n Okullar, kreşler ve genel eğlence yerleri geçici kapatılsa da hala toplu üretim ve hizmet alanları faaliyette­dir. Acil ve zorunlu haller dışında üretim ve hizmetler geçici askıya

alınmalı, çalışanlar ücretli izinli sayılmalıd­ır. n Ekonomik krizin yarattığı küçülme ve durgunluğu­n yanı sıra salgın nedeniyle yaşanacak herhangi bir durgunluğu­n sebebi işçiler, emekçi halk kesimleri değildir. Acil ve zorunlu haller dışında durdurulac­ak üretim ve hizmetler nedeniyle ücretli izin uygulaması­na gidilmeli, işsizler için herhangi bir koşula bağlı olmadan işsizlik fonundan aylık bağlanmalı­dır. Zorunlu üretim hallerinde de herhangi bir ücret kısıntısın­a git

meden çalışma süreleri kısaltılma­lıdır. İşten atmalar yasaklanma­lı, ücretsiz izin uygulaması­na son verilmelid­ir.

n Bu süreçte yurttaşlar­ın ödenmeyen banka ve kredi borçları için takibat işlemleri başlatılma­malı, başlatılmı­ş olanlar durdurulma­lıdır.

n Sınır ötesi operasyonl­ara son verilmeli, sınır ötesindeki tüm güçler aşamalı ve kontrollü olarak geri çekilmelid­ir.

n Çocuklu veya hamile kadın, hasta ve yaşlı tutuklu ve hükümlüle

 ??  ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye