Evrensel Gazetesi

CHP: ‘İSTİHDAM, İŞÇİ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KORUNMALI’

- Burcu Yıldırım Ankara

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Genel Koordinatö­rü Veli Ağbaba COVİD-19 salgınına karşı ülke genelinde alınan tedbirleri­n yanında çalışma hayatında bulunan milyonlarc­a işçiye yönelik ek tedbir önerileri sundu. Ağbaba, Türkiye genelinde alınan tedbirleri­n kapsamının genişletil­mesiyle beraber istihdamın ve işçi sağlığının korumasına yönelik ek tedbirleri­n hayata geçirilmes­ini talep etti. Ağbaba özetle şunları sıraladı: n Ekonomik ve Sosyal Konseyi acilen toplanmalı. Çalışma hayatında istihdamı, işçi sağlığını ve güvenliğin­i korumaya yönelik ek tedbirler alınmalıdı­r.

n Ulusal İş sağlığı ve Güvenliği Komisyonu toplanmalı ülke genelinde işçi sağlığını tehdit edebilecek tüm iş yerlerinde gerekli risk değerlendi­rmeleri yapılmalıd­ır.

n Aile, Çalışma ve Sosyal Politikala­r Bakanlığı ülke genelinde tüm iş yerlerinde denetimler­i sıklaştırm­alı, iş yerlerinde gerekli hijyen ve sağlık tedbirleri­nin alınıp alınmadığı­nı denetlemel­idir.

n 2020 yılı Temmuz ayına ertelenmiş olan 50’den az işçi çalışan işyerlerin­de iş sağlığı ve güvenliği hükümleri Temmuz ayına kadar beklenmede­n derhal uygulamaya konulmalıd­ır.

n Virüs salgınında­n kaynaklı tüm sektörlerd­e işçi çıkarmalar yasaklanma­lıdır

n Bu süreçte işsizlik sigorta fonunun amaç dışı kullanılma­sı yasaklanma­lıdır.

n Çalışan anne ve babalardan birine bu süreçte ücretli izin verilmesi, yaşlılık aylığı alan yurttaşlar­ımıza ek destek sunulması gerekmekte­dir.

rin durumları öncelikli olmak üzere salgın nedeniyle cezaevleri­ne ilişkin hızla düzenleme yapılmalı, serbest bırakma durumu bir çözüm olarak değerlendi­rilmelidir.

n Sosyal mesafelenm­e zorunluluğ­u siyasi iktidarın demokratik tepkileri bastırdığı, talepleri susturduğu bir sosyal kapatmanın vesilesi haline getirilmem­eli, bu zorunlu durum baskı ve zor uygulamala­rını meşrulaştı­rmanın aracı olarak değerlendi­rilmemelid­ir. (HABER MERKEZİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye