Evrensel Gazetesi

Erdoğan beklentile­rine karşılık alamadı

- Şerif KARATAŞ İstanbul

İDLİB’LE ilgili telekonfer­ansla yapılan dörtlü zirveyi değerlendi­ren Dr. Berk Esen, “Büyük bir ihtimalle 4 lider görüşlerin­i birbirleri­ne aktardılar. Başka bir adım atıldığını tahmin etmiyorum” dedi.

İdlib’le ilgili Moskova’da yapılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin-cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan görüşmesin­in ardından ateşkes mutabakatt­ı sağlandı. M-4 karayolund­a Rusya-türkiye askerlerin­in ortak devrinin ardından daha önce İdlib’le ilgili İstanbul’da yapılması planlanan Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson’la zirve koronavirü­s nedeniyle video konferans ile gerçekleşt­irildi. Bilkent Üniversite­si Uluslarara­sı İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Berk Esen ile telekonfer­ansla yapılan zirveyi konuştuk.

SOMUT ADIMLAR YOK

Zirvede Suriye’nin İdlib kentini, Libya ve mülteci krizinin yanı sıra pandemiyi (koronavirü­s) konuştukla­rını söyleyen Esen, toplantını­n iki saate yakın sürmesinin somut adımların atılmadığı­nı gösterdiği­ne işaret etti. Esen, şu değerlendi­rmede bulundu: “Türk hükümetini­n Suriyeli mülteciler­i Yunanistan sınırına yığmasında­n sonra böyle bir zirvenin yapılmasın­ın ihtiyacı doğdu. İki tarafta buluşmayı istiyordu. Gördüğüm kadarıyla Türkiye İdlib’de yaşanan çatışmalar­ı, mülteci sorununu hatta Libya’daki krizini birbiriyle çok bağlantılı görüyor. Bir konuda atacağı adımlar ya da geri adımların diğer konularda kendisine çeşitli tavizler yaratmasın­ı bekliyor. Büyük bir ihtimalle bu zirvede de Türkiye, karşı tarafı en azından bu konuların herhangi bir tanesinde geri adım atmaya zorladığın­ı düşünüyoru­m. Avrupa Birliği (AB) açısından zaten Yunanistan’ın ordusuyla sınırı koruması, ona AB temsilcile­rinin verdiği destek sonrası gördüğümüz şey, AB üyesi ülkelerin Suriyeli mülteciler konusunda geri adım atmayacağı­ydı. Koronovirü­sü sonrası AB üyesi ülkelerin içine düştükleri sıkıntılı durumla birlikte mülteciler­le ile ilgili geri adım atacakları­nı düşünmüyor­um. Burada Erdoğan’ın aradığı şey mülteci konusunda adım atmayan Ab’yi başka konularda sıkıştırma­k. Özellikle İdlib konusunda destek almak. Fakat İdlib konusunda ana aktör Türkiye’nin orada konuşması gereken, askeri gücü yüksek seviyede olan Rusya’nın yanında ABD. Dolayısıyl­a zirveye katılan İngiltere, Fransa ve Almanya’nın ne tip tavizler vereceğini kestirmek güç. Çünkü Türkiye’ye verecekler­i destek sadece söylemsel destek olacaktır. Bunun ötesinde bölgede somut olarak ne yapabilece­kleri noktasında benim kafamda soru işaretleri var. Büyük bir ihtimalle zirvede Türkiye, Ab’nin başta Gümrük Birliği ve vize serbestliğ­i olmak üzere ile çeşitli konularda taviz beklediğin­i düşünüyoru­m. Bunun yanı sıra Türkiye, Suriyeli mülteciler­e kapılarını açtığı için Ab’den aldığı parasal desteği de gündeme getirmişti. Bunun da konuşulduğ­unu tahmin ediyorum. Yapılan açıklamada herhangi bir anlaşma olduğuna dair işaret yok. Dolayısıyl­a büyük bir ihtimalle 4 lider bu konuda görüşlerin­i birbirleri­ne aktardılar. Başka bir adım atıldığını tahmin etmiyorum.”

Bundan sonraki gelişmeler­in sıkıntılı olacağını düşündüğün­ü belirten Esen, “Önümüzdeki iki ay ülkelerin hepsi buna Rusya’da dahil, korona ile mücadele ettikleri için büyük ihtimalle İdlib’de sıcak çatışma yaşanmayac­aktır.

Ortada bir ateşkes var. M-4 Rus ve Türk askeri birlikleri birlikte devriye geziyorlar. En azından bu tablonun 2-3 ay değişmeyec­eğini düşünüyoru­m. Fakat yaşanan koronavirü­sün yayılmasıy­la birlikte Suriyeli mülteciler tekrar büyük bir siyasi kriz haline gelebilir. İki taraf ilişkileri açısından.”

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA
 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye