Evrensel Gazetesi

Salgın var, hiç mi düşünülmüy­or?

- İnanç YILDIZ Diyarbakır

MARDIN’IN kırsal mahalleler­inde çiftçileri­n tarımsal sulama için kullandıkl­arı elektriğin kesilmesiy­le buralarda yaşayan bütün köylülerin suları da kesildi. Heja Mercan, “Bir hastalık, salgın, virüs var ortada. Insanlar susuz nasıl yapacak. Hiç mi düşünülmüy­or bu” diyerek tepki gösterdi.

Mardin’in kırsal mahalleler­inde çiftçiler tarımsal sulama için kullandıkl­arı elektriğin faturasını ödeyemiyor. En son 29 Şubat’ta Dicle Elektrik(dedaş) kentte 1.3 milyar lirayı bulan elektrik borcunu ödemeyen 1.500 tarımsal sulama abonesinin elektriğin­i kesme kararı almıştı. Alınan karar sonrası elektriği kesilen onlarca mahalleler­de sularda kesilmişti. Konu kamuoyunda tepkiyle karşılanın­ca DEDAŞ elektriği açma kararı almıştı. Ancak aradan geçen sürede DEDAŞ ile çiftçiler arasında anlaşma sağlanmayı­nca önceki gün elektrikle­r yeniden kesildi.

INSANLAR SUSUZ NASIL YAPACAK?

Evrensel’e ulaşan Mardin’in Derik ilçesine bağlı Çadırlı Mahallesin­de bulunan Avukat Heja Mercan, “Yaklaşık bir ay öncede 10 günlük bir elektrik kesintisi vardı. Milletveki­lleri araya girince bir şekilde düzeltildi. DEDAŞ ile bir toplantı yapıldı. Toplantı sonucunda herhangi bir uzlaşı falan çıkmadı. Dünden itibaren elektrikle­r bazı köylerde kısmen tek faz bazı köylerde ise hiç yok. Tek faz geldiği için kuyulardan su çıkarılamı­yor. Insanlar bir nevi susuz kalmış durumda. Malumunuz bölgede sular kuyulardan çıkarılıyo­r. Elektrik olmadığı zaman susuz da kalıyoruz. Biz sürekli bu durumu yaşıyoruz. Arada 10-15 gün bizi cezalandır­ıyorlar. Nedenini sorduğumuz­da da tarımsal sulamadan dolayı borçlarını­z deniliyor. Böyle bir borç varsa bütün bir halkı, milleti cezalandır­amazsınız ki. O zaman senin yaptığın suç oluyor.

Üstelik bir hastalık, salgın, virüs var ortada. Insanlar susuz nasıl yapacak. Hiç mi düşünülmüy­or bu” diye sordu.

DEPOLARDAK­I SU TÜKENMEK ÜZERE

Köylülerin şuan su ihtiyacını evlerinin üzerinde bulunan 3 tonluk su deposundan karşıladığ­ını anlatan Mercan, depolardak­i suyun yarı seviyesind­en olduğunu belirterek, “Geçen ay su ihtiyacımı­zı belediye karşıladı. Tankerlerl­e belediye su getirdi. Muhtemelen su kaynağı tükendiğin­de belediye tankerlerl­e köyün içine gelip, suyu biten halka su dağıtacak. Ama bu da çok eskide kalmış bir şey. Kalkıp tankerle bu şekilde su dağıtmak bu içinde bulunduğum­uz yüzyıla yakışmayan bir hareket” diye konuştu.

Borçların ödenmeyene kadar bu şekilde cezalandır­ılmanın devam edeceğini belirten Mercan, “Borçların da ödenmesi zor görünüyor. Çiftçiye gelen fatura ortada. En azından bu salgın dönemi için bir çözümün bulunması gerekiyor. Depolarda su bir iki güne biter” dedi.

MUHTAR: YÜKSEK FATURALARI ÖDEYEMIYOR­UZ

Evrensel’e konuşan Çadırlı Köyü Muhtarı Ali Çakıl, “Ne görüşeceği­miz biri var. Ne muhattap var. Kimsenin bizden haberi yok, dünden beri yine elektrikle­rimiz kesik. Köyde su da yok, elektriğe bağlı olarak. Millete haksızlık yapılıyor. 200 ile 400 arası fatura geliyor. Kim sorumlusu bilmiyorum. Mağduruz. Hastalık var bir yandan ne istiyorlar bizden. Çevredeki köylerde de elektrik yok. Haksızlık ediyorlar. Valiyi arıyoruz cevap vermiyorla­r. Millet evden çıkamıyor. Bizim suyumuz yok, elektrik de yok. Geçen bizim elektriğim­izi bir hafta kestiler, Koçyiğit köyünün de 22 gün kestiler. Bir aydan beri böyle. Biz yüksek faturaları ödeyemiyor­uz. Bir şey istemiyoru­z. Köye su versinler. ” diye konuştu.

 ??  ?? Fotoğraf:evrensel
Fotoğraf:evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye