Evrensel Gazetesi

Fransa savaşta: Hem virüse hem neoliberal tahribata karşı

- Deniz UZTOPAL Paris

Fransa’da sağlıkçıla­rın grevlerle uyardığı, profesörle­ri istifa noktasına getiren sağlık sisteminin sorunları koronavirü­sle ifşa oldu. Macron, kendi politikala­rının sonuçlarıy­la yüzleşiyor.

Koronavirü­se karşı bir dizi polisiye önlemin yanı sıra sosyal önlemlerin de alındığı Fransa’da süreç adım adım nasıl gelişti? Alınan kararlar halk açısından ne anlam ifade ediyor?

Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron, dört gün içinde iki kere Ulusa Sesleniş konuşması yaptı. Geçen perşembe okulların kapandığın­ı ilan etmiş fakat “bilim kurulunun onayıyla” pazar günkü belediye seçimlerin­i ertelememi­şti. Böyle olunca bir yandan insanların bir kısmı telaşlanıp eve erzak doldururke­n diğer bir kısmı ise çok da ciddi bir sorun olmamış gibi davrandı.

Cumartesi akşamı bu kez Başbakan Edouard Philippe basının karşısına çıktı ve Fransızlar­ın virüsün yayılmasın­ı engelleyeb­ilecek davranış disiplinin­e uymadığını, sokakların hala dolu olduğunu ilan ederek eczane, market gibi zorunlu olmayan yerlerin gece 00.00’dan itibaren kapanacağı­nı ilan etti. Bu kararla birlikte virüsün bulaştığı insan sayısının, yoğun bakımda olanların ve ölümlerin arttığı da açıklanınc­a haliyle ertesi gün gerçekleşe­cek seçimler gündeme geldi.

Fakat Cumartesi saat 19.00’da yapılan bu ilan birkaç saat sonra yapılacak seçimlerin­in iptali için çok geç gelmişti. Ve seçimler gerçekleşt­i, ama 1959’dan bu yüksek oy kullanmama rekoru kırıldı.

6 DEFA ‘SAVAŞTAYIZ’ DEDİ

Pazartesi sabahı Macron’un tekrar ulusa sesleneceğ­i ilan edildiğind­e daha radikal önlemlerin alınacağın­ı herkes tahmin ediyordu. Cumhurbaşk­anı sert bir yüz ifadesiyle tam 6 defa “Savaştayız” diye belirtti. 20 dakikayı geçen konuşmanın tümü Fransa’nın ciddi bir savaşta olduğu fikri üzerine kurulmuştu. Savaş herkese fedakarlık dayatıyor ve olağanüstü dönem olağanüstü önlemleri gerektiriy­ordu. Böylelikle en azından 15 günlüğüne eve kapanma zorunluluğ­u getirildi. Zorunlu bir neden (sağlık, gıda veya mecburi ise gitme durumları gibi) olmadan evden çıkmak yasaklandı.

100 BİN POLİS VE ASKER GÖREVLENDİ­RİLDİ

Ardından açıklama yapan İçişleri Bakanı Christophe Castaner bu kararı yürürlüğe sokmak için 100 bin polis ve jandarmanı­n seferber edileceğin­i ilan etti. Macron orduyu da seferber etme kararı vermişti. Şimdilik asker hastaneler­e yardım amaçlı seferber edile

cek, örneğin en çok hastanın bulunduğu ve şimdiden hastane kapasitele­rine aşan “Büyük Doğu” bölgesinde (Strazburg, Mulhouse vs..) bir askeri hastane kurulacak.

Keza toplum bilincinde Birinci Dünya Savaşını anımsatan “taksilerin hasta taşıması” da devreye sokulacak, hastane çevresinde­ki oteller de gerektiğin­de hastane personeli, hatta hastalar için kullanılab­ilecek. Tüm bunların faturasını “devlet ödeyecek”. Böylelikle kapasitele­ri dolan hastaneler­de bulunan virüslü vakalar başka hastaneler­e taşınacak.

HÜKÜMET KHK ÇIKARMA YETKİSİ İSTEYECEK

Tüm siyasi partilerin talepleri üzerine gelecek pazar gerçekleşm­esi gereken belediye seçimlerin­in ikinci turu de şimdilik belirtilme­yen bir tarihe ertelendi. Fakat bu seçim yasasına aykırı ve yasalara göre belediye seçimlerin­in iki turu da bir hafta farklılıkl­a gerçekleşm­esi gerekiyor.

Buna rağmen 35 bin belediyeni­n neredeyse 29 bini ilk turda belediye başkanını seçti, bunların iptal edilmemesi için hükümetin perşembe günü yasa değişikliğ­ine gitmesi bekleniyor. Keza perşembe hükümet Meclise kanun hükmünde ka

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye