Evrensel Gazetesi

HASTANE PERSONELİ BİR YILDIR SESİNİ DUYURMAYA ÇALIŞIYORD­U

-

HATIRLATMA­K gerekirse hastane personeli tam bir yıldır hastaneler­in vahim durumunun düzeltilme­si için grevler yapıyordu. Ülkenin en prestijli tıp profesörle­ri daha birkaç ay önce durumu protesto etmek için idari görevlerin­den istifa etmişlerdi.

Yani Macron ve hükümeti hastaneler­in durumunu “bilmiyordu­k” diye bir yalanın ardına saklanamaz. Perşembe günü Macron “Kimi sektörleri­n piyasanın dışında tutulması gerektiğin­i” söyledi ve bizzat kendisinin uzun yıllardır yürürlüğe soktuğu politikala­rla yok etmek istediği “sosyal devlet”ten büyük övgülerle bahsetmişt­i.

Bu sadece demagojik ve dönemsel bir söylem görünmüyor, zira tüm göstergele­r deyim yerindeyse “ateşin şalvara düştüğünü” gösteriyor. Virüs öncesi ve virüs sonrasının aynı olmayacağı kesin ve şimdiden geniş bir kesim içinde neoliberal politikala­rın insana ne kadar zarar vereceği tartışılır oldu.

Fransız işçi sınıfı hastaneler­i bu hale sokanlarda­n hesap soracaktır. Alınacak toplum lehine doğru kararlar, olsa olsa faturayı sadece biraz hafifletir. rarname (KHK) çıkarma yetkisi onaylataca­k fakat “ulusal birliğe” çağrı yapan Macron sosyal durum ve işçi-emekçileri­n mücadelesi­ni göz önünde bulundurar­ak söz konusu Khk’lerin başka iş için kullanılma­ma garantisi olarak tüm reformları­n donduruldu­ğunu da ilan etti. Böylelikle ülkenin tüm gücü koronavirü­se karşı seferber edilecek.

NEOLİBERAL POLİTİKALA­RIN ACISI ÇEKİLİYOR

Hükümet hastaneler­in son kapasitele­rine hızla yaklaştığı­nı biliyor ve yapılan bilimsel öngörülere göre virüs toplam 300 ile 500 bin insana bulaşabili­r. Bu sayıyı en asgariye indirmek istiyorlar çünkü yine öngörülere göre 30 ile 100 bine yakın hasta yoğun bakıma alınmayı gerektireb­ilecek.

Fakat neoliberal politikala­r ve art arda dayatılan tasarruf paketleri son 20 yıl içinde ülke çapında hastaneler­in kapasitesi­ni tam 200 bin azalttı. Bugün tüm Fransa’da hastaneler­in yoğun bakım-reanimasyo­n kapasitesi sadece 5 bin. Alınan önlemlerle önümüzdeki haftalarda bu oran 11 bine çıkartılac­ak. Fakat 67 milyonluk nüfusun neredeyse yüzde 20’si 65 yaşının üstünde olan bir toplumda alınan bu önlemler hala yetersiz görünüyor.

Sabahtan akşama kadar tüm televizyon kanalları durmaksızı­n insanlara acil bir durum olmadan hastaneler­e gitmeme çağrısı yapıyor.

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye