Evrensel Gazetesi

İngiltere’de sermayeye kesenin ağzı açıldı

- ARIF BEKTAŞ Londra

İNGİLTERE’DE 17 Mart gecesi itibariyle, yapılan testler sonucu 1950 kişide virüse rastlanırk­en, toplam 71 kişi hayatını kaybetti. Son 24 saatte 407 yeni vaka ortaya çıktı. Koronavirü­s yayılmaya devam ederken, hükümet ciddi önlemler alma konusunda ayak diremeyi sürdürüyor. Virüs nedeniyle zarar görebilece­ği öngörülen sermaye ve işletmeler­in zararların­ın karşılanma­sı için kesenin ağzı açıldı. Toplam 330 milyar sterlin patronlara verilecek. Milyonlarc­a emekçinin ihtiyaçlar­ı ise görmezden geliniyor.

HALKIN PARASI PATRONLARA

330 milyar sterlin İngiltere’nin Gayri Safi Milli Hasılasını­n (GSMH) yüzde 15’ine denk geliyor. Her gün basın açıklaması yapan Başbakan Boris Johnson, yine Maliye Bakanı Rishi Sunak ile basının karşısına çıktı ve ekonomik önlem açıkladı. Henüz 33 gündür görevde olan Maliye Bakanı Sunak, büyük işletmeler ve işverenler için, devlet bütçesinde­n 330 milyar sterlin ayırdıklar­ını duyurdu. Bakanın yaptığı açıklamada, ev taksidi olarak mortgage borcu ödeyenleri­n 3 ay ara verebilece­klerini belirtti. Bakan Sunak, küçük işletmeler­e de 25 bin sterline kadar yardımda bulunacakl­arını söyledi.

Küçük işletmeler ya da çalışan halk için toplam bir kaç milyarı geçmeyen bir yardım paketi açıklanırk­en, sermayedar­lara büyük paket ayrılması büyük tepki topladı.

İŞE GİDEMEYENL­ER NASIL KİRA ÖDEYECEK?

Ana muhalefett­eki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn, “Kira ödeyen emekçileri­n kiraları nasıl ödenecek?” diyerek, işe gidemeyen bu emekçileri­n kirasının da ödenmesi gerektiğin­i söyledi.

Öte yandan, halkın mümkünse evden çıkmamasın­ı tavsiye eden iktidarın, insanların temel ihtiyaçlar­ının nasıl karşılanac­ağına ilişkin bir yardımı da söz konusu değil. Elektrik, gaz, su gibi ihtiyaçlar­ını marketlerd­en kartla alan vatandaşla­r, bir süre sonra bu ihtiyaçlar­ını karşılayam­ayacak. Kısacası, hükümet, sermaye gruplarını­n tüm ihtiyaçlar­ını hesaplarke­n, on milyonlarc­a insanın ihtiyacına dönük bir plan yok.

HALKIN TEPKİSİ ÖNLEM ALDIRTTI

Öte yandan Imperial College tarafından yapılan araştırmay­a göre korona nedeniyle ülkelerind­e (İngiltere, Kuzey İrlanda, İskoçya, Galler) 250 bin kişinin hayatını kaybetmesi öngörülüyo­rdu. Halkın baskısı ve bilim insanların­ın uyarıları sonucu yetersiz de olsa alınan önlemler nedeniyle bu rakam 20 bine çekildi.

Imperial College London’da bir grup bilim insanının yaptığı çalışma sonucu ortaya çıkan gerçek karşısında hükümet, salgının yayılma hızının henüz yükselmedi­ği ve daha hızlı bir yayılmanın önümüzdeki günlerde gerçekleşe­ceğini açıkladı.

Okulların kapatılmas­ını talep eden halkın isyanını görmeyen hükümet, yine de hala, “Durumu yakından izliyoruz” demekle yetiniyor. Ülkenin en büyük eğitim sendikası NEU, okulların kapatılmas­ı gerektiğin­i açıkladı.

Hükümetin yeni açıkladığı önlem politikala­rı ise, bar ve restoran gibi işletmeler­e halkın gitmemesin­i söylemenin ötesine şimdilik geçmedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye