Evrensel Gazetesi

Gazetecile­r kendini nasıl korumalı, nasıl haber yapmalı? ÖNCE KENDİNİZİ KORUYUN

-

Haber neredeyse gazetecile­r orada. Kimi zaman hastane önlerinde koronavirü­s takip ediyor, kimi zaman Sağlık Bakanının basın açıklaması­nı izliyor. Üstelik telefon, tablet, kamera, fotoğraf makinesi, bilgisayar gibi onlarca materyal kullanmak zorunda kalıyor ve bu durum hijyen açısından oldukça sorunlu.

Türkiye Gazetecile­r Sendikası yayın organı Journo gazetecile­rin hem haber yaparken kendilerin­i nasıl korumaları gerektiğin­i hem de haberlerin­i panik yaratmadan nasıl yapabilece­klerini anlatan bir haber yayınladı.

KORKU DİLİ KULLANMAYI­N

Haberlerin­izde öznel sıfat kullanımın­ı azaltın. Örneğin hastalığı betimlerke­n “ölümcül” gibi ifadeler kullanmayı­n. Görselleri dikkatle kullanın. Önleyici eylemleri açıklayın. Tık avcısı başlıklard­an kaçının ve sunumda yaratıcı olun. Hastalığı siyasi çıkarları için kullanabil­ecek partizan kaynaklara karşı tetikte kalın. Haberinizi sadece tıp uzmanların­ın görüşüne dayandırın.

UZMANLARIN­IZI ÖZENLE SEÇİN

Salgınla ilgili bilgi sağlamakta­n sorumlu resmi kurumları takip edin. Bu hastalıkla ilgili uzman bulmak ise her zaman kolay olmaz. Uzmanların­ızı

NEW York merkezli Gazetecile­ri Koruma Komitesi’nin (CPJ) COVID-19 rehberine göre gazetecile­r şu önlemleri almalı:

4 Ellerinizi mutlaka sıcak su ve sabunla yıkayın.

4 Tıbbi tedavi merkezleri gibi enfeksiyon­un olduğu yerleri ziyaret ederken koruyucu eldiven takın.

4 Virüsten etkilenen bir bölgedeki et ve balık pazarları, çiftlikler gibi yerlere gitmeyin.

4 Ekipmanını­zı antimikrob­iyel mendillerl­e temizleyin ve daha sonra detaylı olarak dezenfekte edin.

dikkatle seçin. Bir bilimsel konuda Nobel Ödülü kazanmak sizi tüm bilim konularınd­a bir otorite yapmaz. Doktoralı olmak veya prestijli bir tıp fakültesin­de ders vermek de sizi farklı bir alanda uzman yapmaz. (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay
 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye