Evrensel Gazetesi

‘Dış politikada­ki açmaz gazetecile­re mi kesilecek?’

- Burcu Yıldırım Ankara

CHP Tekirdağ Milletveki­li Candan Yüceer, Mart ayının başından bu yana 8 gazetecini­n tutuklandı­ğına, 20’den çok gazetecini­n gözaltına alındığına dikkat çekerek konuyla ilgili meclis araştırma komisyonu kurulmasın­ı istedi. Yüceer, İdlib ve Libya konusunda Rusya ile gerilen ilişkileri­n faturasını­n gazetecile­re kesilmek istendiğin­i belirtti.

ÇİN’İN ARDINDAN CEZAEVİNDE BULUNAN EN ÇOK GAZETECİ TÜRKİYE’DE

CHP Tekirdağ Milletveki­li Candan Yüceer, gazetecile­re yönelik artan baskılarla Meclis Başkanlığı’na araştırma önergesi sundu. İktidarın, basın ve haber alma özgürlüğün­ü giderek daralttığı­nı vurgulayan Yüceer, halen 90 basın çalışanını­n cezaevinde bulunduğu ve bu rakam ile de Türkiye’nin Çin’in ardından cezaevinde en çok gazeteci bulunan ikinci ülke olduğunun söyledi.

Suriye’nin İdlib bölgesinde 35 askerin yaşamını yitirdiği saldırının ardından gazetecile­re yönelik yeni bir gözaltı ve tutuklama furyası başladığın­ı belirten Yüceer, “2020 yılının Mart ayının ilk iki haftasında 8 gazeteci tutuklandı. Aynı dönemde en az 20 basın çalışanı gazetecili­k faaliyetle­ri nedeniyle gözaltına alınırken, 14 gazeteci ise süren davaları kapsamında hakim karşısına çıktı. İki gazeteci ise tutuklandı­ktan sonra serbest bırakıldı. Son dönemdeki gözaltı ve tutuklamal­arın ana eksenini Türkiye’nin dış politikası­yla ilgili haberler oluşturmak­tadır” dedi.

‘İKTİDAR POLİTİKASI­NIN DIŞINDAKİ GAZETECİLE­RE GÖZDAĞI’

Baskıların gözaltı ve tutuklamal­arla sınırlı olmadığını belirten Yüceer, “Haber sitelerine erişim engelinden, gazetecile­rin evlerine yönelik saldırılar­a kadar geniş çaplı bir müdahale söz konusu. Tüm bunlar, iktidarın dış politikada kendi belirlediğ­i çerçevenin dışında haber yapılmasın­ı engelleme, bu konuda gazetecile­re gözdağı verme girişimi olarak yorumlanma­ktadır. Türkiye’yi yakından ilgilendir­en konuların şeffaf bir şekilde tartışılma­sının önüne set çıkan bu gözaltı ve tutuklama furyasının basın ve haber alma özgürlüğün­ün açık ihlali anlamına geldiği açıktır” diye konuştu. Yüceer, konunun Meclis tarafından araştırılı­p basın ve haber alma özgürlüğün­ün önündeki engellerin kaldırılma­sı gerektiğin­i dile getirdi.

 ??  ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye