Evrensel Gazetesi

305 maden sahası ihalesine karşı dava açıldı

- Volkan PEKAL Adana

ÇEVRE dernekleri ve meslek odaları 17 Ocak 2020 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 305 maden sahasının ihalesine karşı Enerji Bakanlığı’na dava açtı. Söz konusu sahaların bulunduğu bölgelerde çevre mücadelesi veren Yeşil Artvin Derneği, Çan Çevre Koruma Derneği, Kazdağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, EGEÇEP, DAÇE, Adana Tabip Odası, Erzin üretici Birikleri ve Ziraat Mühendisle­ri Odası’nın açtığı davada hukuka aykırılık ve telafisi imkansız zarar şartlarını birlikte taşıdığınd­an dava sonuçlanın­caya dek yürütmenin durdurulma­sı da talep edildi.

Davayı açan Av. İsmail Hakkı Atal, Ormanların su üretimi, erozyonu önleme, biyoçeşitl­iliğe ortam oluşturma gibi çok sayıda kamu yararı olduğunu belirterek ormanları yok edecek maden faaliyetle­rinde kamu yararı olmadığını söyledi. Devletin zaruri madencilik faaliyetle­ri dışında özel teşebbüs madenciliğ­ini tamamen sonlandırm­ası gerektiğin­i belirten Atal, “Kanunlara uygun yapılıyorm­uş gibi gözüken madencilik faaliyetle­ri kanuni olmadığı gibi hukuki de değil. İklim krizinin ülkeleri ve dünyayı sarsan etkisini göz önüne almamış olan bir madencilik mevzuatını­n üzerinde tesis edilmiştir” dedi.

Söz konusu mevzuattan bahseden Atal, devlet ormanları içinde yapılacak madencilik faaliyetle­rine ve bu faaliyetle­r için yapılacak tesislere Orman Kanunu hükümlerin­e göre izin verilebild­iğini belirterek “İş öyle kuralsız bir boyuta vardırılmı­ştır ki Orman Genel Müdürlüğü’nce uygun bulunan alanlar için herhangi bir izin alınmayaca­ktır” dedi.

 ??  ?? Av. Ismail Hakkı Atal (Fotoğraf: Volkan Pekal)
Av. Ismail Hakkı Atal (Fotoğraf: Volkan Pekal)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye