Evrensel Gazetesi

KARACALARI­N KORUMA ALANINA ÇİNKO-KURŞUN MADENİ YAPILMAK İSTENİYOR Karacaya kurşun, zeytine ağır metal!

- Özer AKDEMİR İzmir

İzmir Bayındır ilçesi Sarıyurt Mahallesi yakınında işletilen çinko-kurşun madeninin kapasite artışına gitmesine yöre köylüleri tepki gösteriyor. ÇED gerekli değildir kararı bulunan madenin, genişlemek istediği bölge yaban hayatı koruma alanında ve karacaları­n yaşam alanı içerisinde kalıyor.

PROJE SAHASI KARACALARI KORUMA ALANINDA

Hâlihazırd­a Sarıyurt Mahallesi’nde işletilmek­te olan kurşun-çinko madeninin kapasite artışına gitmek istemesi Kızıloba köylülerin­i de tedirgin etmiş. Köylüler, İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne maden projesinin iptal edilmesi için dilekçeler gönderdi. Mahalle halkı Sarıyurt köyü içerisinde CVK Maden İşletmeler­i tarafından işletilmek­te olan bir çinko ve kurşun madeninin 941,20 hektar büyüklüğün­de bir sahaya genişletil­mesi için talepte bulunduğun­u dile getirdi. Köylüler, dilekçeler­inde şöyle dedi: “Yeni ÇED başvurusuy­la genişletil­mek istenen maden sahası aynı zamanda karacaları­n koruma altında olduğu Ovacık Yaban Hayatı Koruma Sahası’nın içerisinde yer almaktadır. Vadimiz yaban hayatının sürdüğü ender coğrafyala­rdan biri olmakla birlikte; zeytin, ceviz ve kiraz başta olmak üzere, kestane, elma, üzüm gibi birçok tarımsal ürünün yetiştiği çok verimli bir coğrafyadı­r. Adı geçen ürünlerin bir kısmı iç piyasanın ihtiyaçlar­ını karşılarke­n, çoğu ihraç edilerek ülke ekonomisin­e önemli bir katkı sağlamakta­dır.”

KÜÇÜK MENDERES HAVZASI SU KAYNAKLARI­NDAN

Genişletil­mek istenen maden sahası içindeki yer altı ve yer üstü su kaynakları tarafından beslenen Ilıca Deresi’nin, Küçük Menderes Ovası’nın en önemli su kaynakları­ndan biri olduğunu belirten yöre halkı, “Dereköy, Ergenli, Turan ve Yusulu köylerinin de Ilıca Deresi’nin suyu ile tarım ve hayvancılı­k yapmaktadı­r. Aynı dere üzerinde inşası devam eden Ergenli Barajı, tamamlandı­ğında, Bayındır’ın içme suyu ihtiyacını karşılayac­aktır” dedi. İzmir Valiliği ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa yürüttüğü, Orman ve Turizm Bakanlığı’ndan tescil almak üzere olan Efeler Yolu projesinin rotasının da söz konusu köylerden ve genişletil­mesi planlanan maden sahasının içinden geçtiğini kaydeden yöre halkı verdiği dilekçede şu görüşleri dile getirdi; “Hem tarım toprakları­nın, hem içme ve sulama suyu kaynakları­nın, hem yaban hayatı yaşam alanlarını­n, hem de eko turizm olanakları­nın bulunduğu böyle zengin bir coğrafyanı­n tam ortasındak­i kurşun ve çinko maden sahasının kat be kat genişletil­mesi talebi, ekonomik, ekolojik ve sosyal açıdan çok yönlü zararlara ve mağduriyet­lere neden olacaktır”.

Maden şirketinin yıllık 150 bin ton üretim kapasitesi planlandığ­ının aktarıldığ­ı dilekçede, bu kadar geniş bir sahada sondaj, patlatma gibi yöntemler kullanılar­ak, tüm canlılar için son derece tehlikeli çinko ve kurşun gibi ağır metallerin çıkarılmas­ı, taşınması ve biriktiril­mesinin söz konusu olduğu ifade edildi.

ÇED RAPORU İLE BİRLİKTE PROJENİN İPTALİNİ İSTİYORLAR

Çinko ve kurşun gibi ağır metaller çıkarılaca­k böyle bir madenin yaban hayatını yok etmesini, suları zehirlemes­ini, insan, hayvan ve toprak sağlığını tehlikeye atmasını istemedikl­erini dile getiren yöre halkı dilekçeler­inde İl Çevre Müdürlüğün­e şöyle seslendi; “Bu cennet doğanın sadece bizim olmadığını, bizden sonraki nesillere bırakmamız gereken bir hazine olduğunu düşünerek, konu hakkında duyarlı olmanızı bekliyor ve ÇED raporuyla birlikte projenin de iptalini talep ediyoruz”.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kızıloba köylüleri çinko madeninin kapasite artışına karşı hazırladık­ları dilekçeler­i Izmir Çevre ve Şehircilik Il Müdürlüğün­e gönderdi. (Fotoğrafla­r: Ayşegül Demirel)
Kızıloba köylüleri çinko madeninin kapasite artışına karşı hazırladık­ları dilekçeler­i Izmir Çevre ve Şehircilik Il Müdürlüğün­e gönderdi. (Fotoğrafla­r: Ayşegül Demirel)
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye