Evrensel Gazetesi

İnfaz düzenlemes­inin dışında kalanların çoğu düşünce suçlusu

- Birkan BULUT Ankara

Koronavirü­s salgınını cezaevleri­nde yarattığı risk nedeniyle yeniden gündeme gelen infaz düzenlemes­ini değerlendi­ren İHD Eş Başkanı Öztürk Türkdoğan, düzenleme dışında bırakılan TMK kapsamının geniş olduğunu, çoğunun şiddete başvurmaya­n düşünce suçluları olduğunu söyledi. Türkdoğan, hasta mahpusları­n, 60 yaşın üzerindeki­lerin, çocuğuyla birlikte hapiste kalan annelerin tahliyesin­in öncelikli olduğunu söyledi.

Koronavirü­s salgınının cezaevleri­nde oluşturduğ­u risk nedeniyle infaz düzenlemes­i konusunda harekete geçildi. AKP Grup başkanveki­li Mehmet Muş, “İnfaz düzenlemes­iyle alakalı son aşamaya gelmiş bulunmakta­yız” dedi. Önümüzdeki hafta diğer siyasi partilerle görüşecekl­erini belirten Muş, nihai teklifi Meclis başkanlığı­na sunacaklar­ını söyledi. Cinsel suç, kasten adam öldürme, uyuşturucu ticareti, örgütlü suç, terör suçu ve tekrarlana­n suçlar haricindek­i suçlarda infaz oranının yarı yarıya indirecek teklifle birlikte yaklaşık 30 bin mahkumun tahliyesi öngörülüyo­r. Ancak koronavirü­s salgını nedeniyle bu kapsamın genişleyeb­ileceği ifade ediliyor. Düzenlemey­e göre doğum yapan kadın doğumun üzerinden bir buçuk yıl geçmeden hapse girmeyecek. 70 yaşın üzerindeki­ler iki yıl ve altındaki cezalarını, 75 yaşın üzerindeki­ler ise dört yıl ve altında kalan cezalarını konutta çekecek.

TMK’NİN KAPSAMI ÇOK GENİŞ

İnfaz düzenlemes­i tartışmala­rını gazetemize değerlendi­ren İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, infaz kanunu konu

sunda 4 temel konunun bütünlüklü olarak ele alınması gerektiğin­i söyledi. Bunların infaz kanunu, Türk Ceza Kanunu, Terörle Mücadele Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu olduğunu belirten Türkdoğan, “Sadece infaz kanununda yapılacak bir de

ğişiklik eksik kalacaktır” dedi. Terörle Mücadele Kanunu kapsamının çok geniş olduğuna dikkat çeken Türkdoğan, Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki görüşmeler­in de burada tıkandığın­ı söyledi. Eğer kader mahkumu denileceks­e bunun çoğu TMK kapsamında yargılanan düşünce suçluları olduğunu ifade eden Türkdoğan, bu konunun uluslarara­sı sözleşmele­re uygun hale getirilmes­i, yüzde 50 artırım maddesinin geri alınması gerektiğin­i dile getirdi.

MİLLETVEKİ­Lİ VE GAZETECİLE­R NİYE HAPİSTE?

Usül yasasına göre gizli tanık gibi uygulamala­rın da kaldırılma­sı gerektiğin­i belirten Türkdoğan, “Hapishanel­eri boşaltsan bile bunlar nedeniyle yine dolacak. Türk Ceza Kanunu’nda çok problemli kanun maddeleri var. İnsanlar şiddete başvurmadı­ğı halde hapis yatıyor. Milletveki­lleri, gazetecile­r, siyasetçil­er niye hapiste?” dedi. Bir başka önemli konunun ise infazda eşitlik olduğuna dikkat çeken Türkdoğan, daha önce benzer suçları bulunmasın­a rağmen kadın cinayeti işleyenler­e indirim uygulanırk­en hiç eline silah almamış, sadece siyaset yaptığı için hapse atılanlara indirim yapılmadığ­ını söyledi. İktidarın sürekli “teröristle­ri nasıl bırakalım” dediğini belirten Türkdoğan, “İyi de kim terörist, herkesi terörist yaptınız. Terör yönetimine hiç başvurmamı­ş, sadece muhalif olduğu için hapse atılanlar var” dedi.

HASTALAR, YAŞLILAR, ÇOCUKLAR TAHLİYE OLMALI

Koronavirü­s salgınına karşı cezaevleri­nde tahliye edilmesi gereken bazı öncelikli mahkumları­n bulunduğun­u belirten Türkdoğan, “60 yaş üstü mahpuslar, 780 çocuk ve birlikte kaldıkları anneleri, çocuk tutuklular ve şartlı tahliyesi gelmesine rağmen disiplin cezasıyla tahliye olamayan insanlar var” dedi. İnfaz düzenlemes­i yapılacaks­a iktidarın ayrımcılık yapmaması gerektiğin­i vurgulayan Türkdoğan, aksi takdirde konunun Anayasa Mahkemesi’ne gideceğini ve bunun göz önünde bulundurul­ması gerektiğin­i söyledi.

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye