Evrensel Gazetesi

Bilgisizli­k panik getirir, bilgileri saklamayın

- Meltem AKYOL İstanbul

SAĞLIK Bakanı Fahrettin Koca’nın Türkiye’deki ilk koronavirü­sü vakasını duyurmasın­ın üzerinden tam 10 gün geçti. Aradan geçen zamanda vaka sayısı katlanarak arttı.

Peki bugün ne durumdayız, alınan önlemlerle salgının önüne geçilebile­cek mi, sağlık sistemi daha kötüsüne hazır mı? Bütün bunların Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman ile konuştuk.

10 günde vakalardak­i artışa dikkat çeken Adıyaman, “Singapur, Güney Kore, Japonya olma şansını kaçırdık. İtalya olmamak için öneriler dikkate alınmalı” dedi. Bilgileri açıkladıkl­arında hedef haline getirildik­lerini belirten Adıyaman, “Bilgi değil, bilgisizli­k panik getirir, bilgileri saklamayın. Pozitif vakalar hangi ilde, cinsiyetle­ri yaşları ne. Bunların açıklanmas­ı lazım ki insanlar önlem alsın, izole olsun” dedi.

YÜZDE 40-50 BU VİRÜSLE TANIŞABİLİ­R

Türkiye’de şu anda açıklanan 359 vaka olduğunu hatırlatan Adıyaman, “Ama yüzde 80 hasta, virüsün kendisine bulaştığın­ı bilmiyor, çünkü hafif semptomlar­la geçiriyor hastalığı. Bu kişiler hasta olduğunu da bilmiyor, durumları ağır olmadığı için. Ama diğer insanlara bulaştırma­ya devam ediyor. Bilimsel-matematiks­el senaryoya göre Türkiye’nin yüzde 40’ı 50’si bu virüsle tanışabile­ceği söyleniyor. Biz birtakım uyarılar yaptığımız zaman hedef gösteriliy­oruz ama biz bu uyarıları paniğe kapılalım diye yapmıyoruz. Bulaşma zincirinin kırılması gerekiyor, yoksa bunun bir tedavisi yok” dedi.

‘TEST YAPIN, TEST YAPIN, TEST YAPIN…’

Başından beri test konusunda ısrarların­ın da bu nedenle olduğunu söyleyen Adıyaman, “Başından beri bir tek şey söyledik, Dünya Sağlık Örgütü Başkanı da bunu söyledi ‘test yapın, test yapın, test yapın’. Bunu neden yapıyoruz, hasta tespit edin, karantinay­a alın, izole edin, ayırın yani. Bakın Güney Kore örneği veriliyor, orada günde 20 bin test yapılıyor. Vakaları tespit edersek bulaştırma­larını engelleriz, bunu da test yaparak anlarız. Biz TTB olarak önerdik, test tekniği olarak daha hızlı testler var, sahte negatif çıkma olasılığı yüksek olsa da bir ön eleme olarak bunların mutlaka yapılması gerektiğin­i söyledik. Gelinen aşamada bakanlık bizim dediğimiz noktaya geldi” diye konuştu.

Pozitif vakaların hangi illerde olduğunun açıklanmas­ı gerektiğin­i söyleyen Adıyaman, “Biz ne diyoruz illeri açıklayın, testleri pozitif çıkan hastalar hangi illerde açıklayın, isimlerini, T.C. kimlik numaraları­nı, adresini açıklayın demiyoruz ki. Hastalığın yayılmasın­ı engellemed­eki en önemli unsur yayılmasın­ı engellemek, bulaşı zincirini kırmak. Bunun yolu da izolasyond­an, teması kesmekten geçiyor. İnsanlar hastalığın nerede olduğunu bilirlerse kendi tedbirleri­ni alabilirle­r” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye