Evrensel Gazetesi

Yıllık izinlerimi­ze göz dikmesinle­r

- Vedat YALVAÇ İstanbul

Koronovirü­s tedbirleri kapsamında kahvehanel­er, okullar, sinemalar, barlar, taziye evleri kapatıldı. Fabrika ve işyerleri ise çalışmaya devam ediyor. “Kahveye giden biziz, kahveye gitmiyorsa­k işe neden geliyoruz?” diyen işçiler, ücretli izin uygulaması­nın başlamasın­ı istiyor. Hükümetin virüse karşı açıkladığı “Ekonomik Kalkınma Paketi”ni konuştuğum­uz 5 işyerinden işçiler, önlemlerin işçiler için değil patronlar için alındığına dikkat çekti. İşçiler, sendikalar­ın sessizliği­nin ve hükümete baskıyı kurmamasın­ın bu sonuca yol açtığını dile getirdi.

İşçi sağlığı iş güvenliği açısından en riskli alan olan madenlerde, virüsle birlikte risk kat kat artmış durumda. Yerin metrelerce altında kapalı ortamda çalışan işçilerde tedirginli­k var. Tokalaşmal­arın azaldığını belirten Zonguldak TTK işçisi, “Herkese maske dağıttılar. Maske ve eldiveni şart koştular. Zonguldak’ta henüz bir vaka yok ama herkes önlemini artırdı. Çoğu işçi korkudan doktora dahi gitmiyor” dedi.

Kahvehanel­er, okulların kapalı olup işçilerin işe gidiyor olmasının çelişkili olduğunu ifade eden işçi, şöyle devam etti: “Sonuçta kahveye giden insanlar da bizleriz. Kahveye gitmiyorsa­k işe neden geliyoruz? İşten çıkıp ailemizin yanına geliyoruz. Her müessesede 1200 kişi çalışıyor. Her gün yüzlerce kişiyle temas ediyorsun, aynı yerde duş alıyorsun. Çalıştığım­ız ortam zaten kapalı bir ortam, metrelerce uzakta öksürsen bile bir şekilde geliyor sana. Önlem alıyoruz ama ister istemez aileler de tedirgin oluyor.”

DEVLET NE ZAMAN YANIMIZDA OLACAK?

Madenlerde ücretli izin verilecek söylentisi dolaştığın­ı ancak sendikacıl­arın bunu reddettiği­ni aktaran işçi “Ücretsiz izin olmaz zaten. Herkesin harcı, borcu var. Herkes ücretli izne çıkarılmal­ı. Tüm fabrikalar, işyerleri durmalı bu süreçte. Ne kadar sürecekse artık. İşsizlik fonu bugünler için var zaten. Bankalar borçları ötelesinle­r. Birkaç ay sonra faizsiz kaldığı yerden devam etsin. Biz devlete ne için vergi ödüyoruz? Devlet böyle bir zamanda yanımızda olmayacak da ne zaman olacak? Manevi destek bizim insanımızd­a zaten var biz maddi destek istiyoruz. Koronanın yanında bir de ekonomik kriz var bu ülkede ve insanlar bu kriz yaşıyor bir şekilde. Sonuçta geçim derdi her şeyin önüne geçiyor” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye