Evrensel Gazetesi

Makinanın başındaki insan değil mi?

-

ÜRETİM rekorları kıran Şişecam Topluluğu’nda üretim tam gaz devam ediyor. Ateşin ölçülmesi, kronik hastaların idari izne çıkarılmas­ı, dezenfekte ilaçların fabrika içerisine konulması, her masada maksimum iki kişinin oturması gibi önlemler alınsa da tıkış tıkış servilerle işe gidip gelen işçiler tedirgin: “Devlet memuru insan, kahveye giden insan, kafeye giden insan da makinanın başındaki insan değil mi? Bulaşamaz mı virüs? Sinemayı, konseri yasaklıyor­sun makine başında çalışan işçiyi ayrı tutmanın nasıl bir mantığı var. Daha fazla kâr edebilmek için binlerce insanın hayatıyla neden oynanıyor ki. Servisler tıkış tıkış. Bir tanesinde bir vaka olsa 27 kişiye komple bulaşacak. Koltuklara teker teker oturulmuyo­r sonuçta. Ayrıca mecbur yan yana çalışıyors­un. Sonuçta birlikte iş yapıyorsun. Bizim fabrika 800 kişiye yakın. İlla ki 500’ün birbiriyle bir teması oluyor. Kırklareli Cam’da 1000 civarı işçi var. Bardak aynı fırından çıkıyor sonuçta onu toplarken yana yana topluyor. 400 civarı da Düzcam’da çalışıyor. Üretim biçimi gereği bir şekilde temas etmek zorunda.” Ücretli izin verilmesin­i isteyen işçi, “Senelik izinlerimi­ze falan da göz dikmesinle­r” diyerek hem işvereni hem de sendikayı uyardı.

AKŞAM EVE GİTMEYEN İŞÇİLER VAR

Eşine ve çocuğuna hastalık bulaşmasın diye eve gitmeyen arkadaşlar­ın dahi olduğunu aktaran bir başka Şişecam işçisi şunları söyledi: “Sendikadan hiçbir açıklama yok. İnsanlar panik olduğu için yıllık izinleri kullandırm­aya çalışacakl­ar. Ama işçi ücretsiz izne çıktığı anda büyük mağduriyet yaşayacak. En az 14 gün olmaman gerekiyor. Para almayınca bu sefer de evinde geçinemeye­ceksin. Zaten insanlar harç borç içerisinde. İşverenin ya da hükümet yetkililer­inin böyle bir sıkıntısı yok bizim harçlarımı­z borçlarımı­z var, bakacağımı­z ailelerimi­z, çocuklarım­ız var. Bu durum karşısında bizi ücretli izne çıkarmalar­ı gerekiyor. İşçinin birleşip bunu talep etmesi, sendikanın da bunu bastırması gerekiyor. İşveren 1 ayda kapatsa anca karından zarar eder ama biz 1 ay para almazsak büyük sıkıntı yaşarız.”

KONFEDERAS­YONLAR ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMUYOR

Eskişehir Şişecam’da çalışan işçi ise hijyen tedbirleri­nin dışında kalp, astım gibi kronik hastalığı olanların 14 gün idari izne çıkarılmay­a başlandığı­nı ve bunun Şişecam’ın tüm fabrikalar­ında uygulanmay­a başladığın­ı aktardı. “Özelikle bizim gibi bin küsur kişinin çalıştığı yerlerde elbette alınan yeterli değil” diyen işçi şöyle devam etti: “Konfederas­yonların adım atması lazım. Topyekun bir mücadele verilmesi lazım. Nasıl işveren dernekleri, odaları, sendikalar­ı bir araya gelip işverene baskı kuruyorsa konfederas­yonlarında bir araya gelip hükümete baskı kurmaları gerekiyor. Doğru düzgün bir açıklama bile yok.”

Açıklanan “Ekonomik Kalkınma Paketi” işçiler için değil işverenler için açıklandığ­ını ifade eden işçi, “Hepsi zincirin birer halkası. Konfederas­yonların da bu noktada dahil olması, bastırması gerekiyord­u. Çalışanlar­ı korumak adına birtakım öneriler sunması, bu önerilerin gerçekleşm­esi için baskılar kurması gerekiyord­u ama hiç ellerini taşın altına koymuyorla­r” diye konuştu.

 ??  ?? Fotoğraf: GMİS
Fotoğraf: GMİS
 ??  ?? Fotoğraf: Şişecam Basın Bülteni
Fotoğraf: Şişecam Basın Bülteni

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye