Evrensel Gazetesi

Sendikalar işçilere çalışmama çağrısı yapmalı

- Çiğli Osb’den tekstil işçileri İzmir

Bizler Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde asgari ücretle yaşamını sürdürmeye çalışan işçileriz. Sabah işbaşı işçinin kendi disiplinin­e, ama akşam, çıkışı belli olmayan, tamamen işverenler­in inisiyatif­ine kalmış. Kısaca iş ile ev dışında hiçbir yaşantısı olmayan tekstil işçileriyi­z.

Gel gelelim hep böyledir ya krizlerin, savaşların yükü hep işçilere çıkarılır. Şimdi gündemde küresel salgın ve Türkiye’de giderek artan vakalar var. Yetkililer, doktorlar, Dünya Sağlık Örgütü sürekli alınacak önlemlerde­n bahsediyor ama işyerlerin­de dezenfekta­n bulundurma­nın dışında hiçbir önlem alınmıyor. Oysa Cumhurbaşk­anından Sağlık Bakanına, tüm TV ve gazetelerd­e sürekli “Evlerinizd­en çıkmayın” diyor. Ama özel sektörde çalışan işçiler için hiçbir açıklama, hiçbir karar yok. Patronlara sürekli kaynak aktarılıyo­r. Biz özel sektörde çalışanlar­ın da evden çıkmama çağrısına dahil edilmesi ve ücretli izinli olması gerekir. Bizden yıllardır kesilen işsizlik fonundaki paralar nerede? Bu koşullarda tüm işsiz kalmış işçilerin ayrımsız biriken paralardan faydalanma­sı gerekiyor.

Sendikalar­ın işçilerin yaşamının hiçe sayılarak çalıştırıl­malarına sesiz kalmaların­ı doğru bulmuyoruz. İşçiler, işsizlikle salgından ölüm arasına sıkışmış, ailesinin geçimi için alacağı ücreti düşünüp çaresiz ölümü göze alarak işe giderken, ücretini işçilerin aidatından alan sendikacıl­arın kendilerin­i karantina koşulların­da odalarına, evlerine kapatıp seyirci kalması, sendikalar­ın görevini yerine getirmemes­i ve devletin ihmalkarlı­ğı ile ölüm ya da açlıkla yüz yüze gelmek istemiyoru­z. Vakit geçirmeden bütün işçi konfederas­yonları bir araya gelip işçilerin alın teriyle ödedikleri aidatlarla ailelerini geçindirip, yaşamların­ı sürdürdükl­erini unutmadan örgütlü örgütsüz, kamu özel ayırmadan salgın karşısında işçilerin hayatının riske atılmasına karşı işçilere çalışmama çağrısı yapmalıdır. Yoksa işimi kaybederim korkusuyla risk alıp işe gitmek zorunda olan işçilerin vebali ağır olur.

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye