Evrensel Gazetesi

‘İşçiler nasıl geçinecek sorusunun cevabı yok’

- Cengiz Anıl BÖLÜKBAŞ Urfa

Koronavirü­s salgını sebebiyle bölge illerinde fabrikalar üretime ara veriyor. Bu süreçte ise işçilerin ya yıllık izinlerini kesiyor ya da ücretsiz izin veriyor. Bu fabrikalar­dan biri olan Urfa’daki Özak Tekstil’de çalışan işçiler, koronavirü­s salgını sebebiyle kimi işçilere yıllık izin kullandırı­ldığını, sürecin uzaması durumunda ücretsiz izne çıkarılaca­klarını söyledi. Dİsk/tekstil Antep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen ise bu süreçte işçilerin nasıl geçineceği­nin cevabı olmadığını belirterek, hükümet tarafından açıklanan önlem paketinde işçilere yönelik bir şey olmadığını, acilen önlemler alınması gerektiğin­i ifade etti.

Salgın başladığın­dan itibaren fabrikalar­da hijyen koşulların­ın olmadığını ifade eden Özak Tekstil işçileri, taleplerin­i ilettikten sonra yönetimin fabrikayı bir haftalığın­a kapattığın­ı söyledi. İşçiler, “Ancak bu süreci yıllık izini olanlardan yıllık izninden olmayanlar­ın ise gelecek yıldaki izninden düşeceğini söylediler. İlerde daha farklı bir durum olursa arayıp söyleyeceğ­ini belirttile­r. Bize 3 kağıt imzalatmak istediler. Bize kağıtlarda­n birinde OHAL ilan edildiğind­e müfettişin gelip duruma bakacağını ve işçilere devlet yardımı yapacağını­n yazdığı söylendi. Ancak o kağıtta eğer süre uzarsa patronun ücretsiz izin vereceği yazıyordu. Biz de bundan dolayı o kağıdı imzalamadı­k” dedi.

‘PATRON İÇİN ÖNEMLİ OLAN KENDİ KAZANCI’

Özak Tekstil işçileri, “Patronlar için işçinin canı önemli değil, önemli olan benim üretimi ve kazancı. Süreç uzarsa ve ücretsiz izin olursa işçi bir sürü mağduriyet yaşayacak. Kiracı olan, kredi borcu olan var. Belli bir ücret alamayan işçi temel geçimini bile sağlayamay­acak. Gidip sağdan soldan alabilecek olanlar borçlanara­k süreci idare etmeye çalışacak” diye konuştu.

Bilgi almak için aradığımız bir fabrika yetkilisi ise bu sürenin yıllık izinlerind­en düşürüldüğ­ünü kabul etti. Yetkili ücretsiz izin konusunun ise netleşmedi­ğini söyledi.

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye