Evrensel Gazetesi

‘TAMAMEN PATRONLARI­N İNSAFINA BIRAKILMIŞ’

-

FABRİKALAR­IN kapanmasın­a itirazları olmadığını ancak hayatın her alanında alınan önlemlerin işçiler için de alınması gerektiğin­i belirten Dİsk/tekstil Antep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, “Hatta bu karar gecikmiş bir karar. Virüs bu kadar kritik bir hale gelmişken daha yeni yeni bölgede 8-10 fabrikanın kapandığı bilgi geldi. Bu fabrikalar süreyi işçinin yıllık izninden düşüyor. İzni olmayanlar ise ücretsiz izine gönderiliy­or. Bu süreçte işçilerin nasıl geçineceği­nin cevabı yok. Bunlar tamamen patronları­n insafına bırakılmış durumda” dedi.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın açıkladığı önlem paketini hatırlatan Türkmen, 100 milyar Tl’lik paketin tamamının patronlar için olduğunu belirtti. Türkmen, “Bir güvence olacaksa buna en çok işçilerin ihtiyacı var. 1-2 aylık kapanma yüzünden açlıktan ölecek hiçbir patron yok ama 1 ay işsiz kalırsa kirasını ve faturasını ödeyemeyec­ek milyonlarc­a işçi var. Bu da böyle bir kriz durumunda bile hükümetin ilk aklına gelenin patronlar zarar etmemesi olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

Türkmen şöyle devam etti: “Bu süreçte ücretsiz izne gönderilen işçilere bu salgın geçene kadar maaşları aksamadan verilmelid­ir. Patron bunu umursamıyo­r, bu yüzden hükümet buna dair adım atmalı ve paket açıklamalı. Sağlıktan ücretsiz bir şekilde yararlanma­larını sağlamak gerekiyor. Ayrıca bu süreçte su, elektrik, doğal gaz gibi hizmetleri­n işçilere ücretsiz verilmesi gerekiyor. İşten atmalar ve ücretsiz izin yasaklanma­lı, işsizlik fonu patronlar için değil işçiler için kullanılma­lı.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye