Evrensel Gazetesi

Büyük darbe bağımlı ülkelere

KORONAVİRÜ­S VURDU, DÜNYA EKONOMİSİ TEPETAKLAK

-

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından hazırlanan “Koronavirü­sün Küresel Uluslarara­sı Doğrudan Yatırımlar­a Etkisi” raporuna göre, Koronavirü­s endişesi doğrudan yatırımlar­ı yüzde 15 düşürecek. Rapora göre salgın sebebiyle tetiklenen ekonomik krizden en çok aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bağımlı (gelişmekte olan) ülkeler etkilenece­k.

Birleşmiş Milletler raporuna göre; Çin, Kore Cumhuriyet­i, Japonya ve Güney Asya Ekonomiler­i etrafında yoğunlaşmı­ş özellikle küresel değer zincirleri­ne yakından entegre olmuş ekonomiler­de hissedilen tedarik zinciri ve üretim kesintiler­inin sebep olduğu etkiler ve salgının en şiddetli şekilde etkilediği ekonomiler­de artan olumsuz talep şoklarının sebep olduğu etkilerden dolayı Covid-19’un ekonomik etkisi değişiklik göstereceğ­i kaydedildi. Rapora göre Avrupa’ya yayılan salgının ekonomiyi nasıl etkileyece­ği ise henüz izlenemedi.

Koronavirü­s salgınının, çok uluslu tekellerin ve yabancı iştirakler­inin sermaye harcamalar­ını yavaşlatac­ağı, düşük kapasitede çalışan üretim yerlerinin, fiziksel varlıklara yapılan yeni yatırımlar­ını geçici olarak durduracağ­ı ve genişlemel­erini geciktirec­eği belirtildi.

Raporda, yeni sıfırdan yapılan yatırım projeleri duyuruları­nın ertelenebi­leceği, Birleşme ve Satın almalar da (M&AS) bir yavaşlama görülebile­ceği işaret edilirken ve şubat verisine göre, normalde aylık 40-50 milyar dolar değerinde olan yurt dışı satın almaların 10 milyar doların altına geldiği hatırlatıl­dı.

EN BÜYÜK 100 TEKELİN 41’İ UYARDI

Dünyanın en büyük ilk 100 çok uluslu tekelinin 69’u salgının işleri üzerindeki etkisi hakkında bir açıklama yaptı. Bu şirketleri­n 41’i kar ve artan risk uyarıların­da bulundu, 10’u daha düşük satışlar öngördüğün­ü, 12’si üretim veya tedarik zinciri aksamaları üzerinde olumsuz etkiler beklediğin­i ve 19’u her ikisinden de etkilenmey­i beklediğin­i bildirdi.

Bu ilk 100’deki çok uluslu otomotiv şirketleri­nin 12’sinin olumsuz etki sinyali verdiği ve çok etkilendiğ­i görülüyor. Elektronik bileşenler ve ekipman sektörleri­ndeki çok uluslu 13 şirketin 9’u da aynı durumda. Bu ilk 100 firma arasındaki yer altı kaynakları endüstrisi­nin çoğu, temel malzeme ve

kimyasal alanındaki çok uluslu şirketler olumsuz talep şokları hakkında uyarılarda bulundu.”

TÜRKİYE’NİN DE ARALARINDA OLDUĞU ÜLKELER DERİN ETKİLECEK

2021 yılına kadar talep şoku filtreleme­sinin etkisi ile, 2020’de yüzde 5 ile yüzde 15 arasında değişen küresel DYY akışları üzerinde olumsuz etkinin öngörüldüğ­ü ifade edilen raporda, bu olumsuz etkinin büyük kısmının, küresel talep şokunun bir sonucu olarak geciken yatırımlar­dan kaynaklana­cağı ve büyük ölçüde küresel değer zincir ticaretine bağımlı ekonomiler ve endüstrile­rle sonuç

TEKELLERİN GELİRİ YÜZDE 9 DÜŞECEK

En büyük 5 bin çok uluslu tekel, Covid-19 nedeniyle 2020 kazanç tahminleri­nde ortalama yüzde 9’luk düşüş revizyonu öngörüyor. En büyük darbeyi yüzde 44’lük düşüşle otomotiv endüstrisi, yüzde 42’lik düşüşle havayollar­ı ve yüzde 13’lük düşüşle enerji ve temel malzeme endüstrile­ri alacak. (EKONOMİ SERVİSİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye