Evrensel Gazetesi

Salgın önlemi tarım işçisine uğramadı

- Volkan PEKAL Adnan KARATAŞ Adana

TEMİZ suya erişimin sınırlı olduğu, kanalizasy­on sisteminin bulunmadığ­ı, hijyenden uzak küçük çadırlarda yaşamını sürdüren tarım işçileri koronavirü­s riski altında. Bazı çadır alanlarınd­a çöpün dahi toplanmadı­ğı bu yerleşim yerlerinde koronavirü­s kapmanın riskinin yüksek olduğunu ifade eden Adana Tabip Odası Başkanı Ahmet Hilal, “Ailelerin barınma, beslenme, sağlık gibi birçok hizmete erişiminin sağlanması gerekmekte­dir” dedi.

Salagına karşı önlemlerin hiçbiri, Adana’da Karataş ilçesi sınırları içerisinde­ki Tuzla bölgesinde­ki çadırlarda yaşayan işçilere uğramamış bile. Çadır alanlarınd­a temiz içme ve kullanma suyuna erişim sınırlı; atık su sistemi, altyapı olmadığı için tuvaletler dışarıda. Birçok çadır kanal kenarların­a kurulu. Katı ve sıvı atıklardan oluşan çevre kirliliği hat safhada. Bazı çadır alanlarınd­a çöp toplanmıyo­r. Bu koşullara rağmen, görüştüğüm­üz tarım işçileri koronavirü­sle ilgili ne bir bilgilendi­rme ne sağlık taraması ne de ilaçlama yapılmış.

56 yaşındaki mevsimlik tarım işçisi Raşit Genç, “Sağlık taraması için şu ana kadar gelen giden yok” dedi. 46 yaşındaki Hayati Demir de “Biz olmazsak burada çark dönmez ama bizi düşünen yok” dedi. Bir çadırda 6 kişi kaldıkları­nı ifade eden Demir, “Çadır 4-5 metre. Biri grip olduğu zaman ister istemez öbürlerini de etkiliyor” diye konuştu.

‘Mevsimlik tarım işçilerini­n çocukları bulundukla­rı yerlerdeki aile hekimlerin­e kayıtlı olduğu için aşı takiplerin­de sorunlar olmasının muhtemel olduğunu ifade eden Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hilal, “Bu koşullarda tarım işçileri enfeksiyon­a açık. Aşısız çocuk varsa aşılanması lazım. Daha önce çadır yaşamı yerine konteyner evler koyulacağı yetkililer tarafından belirtilmi­şti. Bu sözün yerine getirilmes­i orada yaşayan insanlarım­ızın sağlığı açısından çok önemli. Bu kötü şartlarda yaşayan vatandaşla­rımız sadece koronavirü­s enfeksiyon­u için değil tüm bulaşıcı hastalıkla­r için riskli grubu oluşturmak­tadır” dedi.

 ??  ?? Prof. Ahmet Hilal
Prof. Ahmet Hilal

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye