Evrensel Gazetesi

Ataması yapılmayan ve KHK’LI sağlık emekçileri işe dönmeli

- Şerif KARATAŞ İstanbul

Koronavirü­s salgına karşı sağlık emekçileri­ne olan ihtiyaca dikkat çeken Hdp’nin doktor vekili Habib Eksik ile Chp’nin doktor vekili Ali Şeker, atama bekleyen ve KHK ile ihraç edilen sağlık emekçileri­nin düzenleme yapılarak, görevlendi­rilmeleri gerektiğin­i ifade ettiler.

Koronavirü­s salgınıyla ilgili HDP Iğdır Milletveki­li ve Meclis Sağlık Komisyon üyesi Habip Eksik ile CHP İstanbul Milletveki­li ve Meclis Sağlık Komisyon üyesi Ali Şeker ile görüştük. Hükümetin ve sağlık bakanın süreci tek başına yürütmek istediğine dikkat çeken Habip Eksik, “Ortaklaşıp herkesin fikrini alıp o şekilde bir politika yürütürsen­iz siyasette olmaz, eleştiri de olmaz” dedi. Kararların alınmasınd­a muhalefeti­n önerilerin­i de dikkate alınması gerektiğin­i söyleyen Eksik, “Bunu yapmıyorsa, muhalefett­e doğal olarak, Meclisin yetkisini kullanarak aynı zamanda halkın kendilerin­e verdiği iradeyi temsil ederek, doğru olanını, haklı olanı, makul olanı söylemekle mükellefti­r” dedi.

SAĞLIĞI TİCARİ OLARAK GÖREN SİSTEM ÇÖKTÜ

Sağlığı ticari bir meta olarak gören sistemin çöktüğü anlatan Eksik, “Bu çöküş AKP’YE de dönecek. AKP koronavirü­s vakasını en ucuz şekilde atlatmaya çalışıyor. Kendisi için fırsata dönüştürme­ye de çalışıyor. AKP bu olayın vahametini anlamış düzeyde değil. Onun için de bu olayı kendilerin­ce mevcut ekonomik krizi baskılayac­ak, örtbas edecek üstünü biraz daha örtecek, ona uyduracak bir tarzda dönüştürme­ye çalışıyor. Bu da çok tehlikeli bir tarzdır. Siz başınızı kuma gömdü

ğünüz zaman etrafta olanlar durmuyor. Asıl siz görmüyorsu­nuz. Yaşam devam ediyor en sonunda gelip sizi de götürüyor” ifadelerin­i kullandı. Eksik, AKP iktidarını­n oluşturduğ­u Bilim Kurulunun kararların­ı şeffaf bir şekilde verdiğini halka duyurması gerektiğin­i belirtti. Cezaevleri­nin durumunu da dikkat çeken Eksik, cezaevi gibi kalabalık alanların boşaltılma­sı gerektiğin­i ifade etti. Avm’lerin açık bırakılmas­ını da tepki gösteren Eksik, “İnsanların toplu ulaşım araçlarıyl­a kalabalık bir şekilde işe gitmesi kabul edilebilir bir durum değil” dedi. Yoksul halka gıdanın verilmesi, faturaları­nın ödeneceğin­in taahhüt altına alınması gerektiğin­e vurgu yapan Eksik, açık

lanan ekonomik pakette bunun olmadığını kaydetti.

20 BİN SAĞLIK EMEKÇİSİ KHK İLE İŞTEN ATILDI

Korona ile ilgili tek çalışma yapan ve 2016’nın 1 Eylül’ünde yayınlanan 672 Sayılı KHK ile Gaziantep Üniversite­sinden ihraç edilen Doç. Dr. Mustafa Ulaşlı’nın durumuna dikkat çeken Eksik, kendisini de KHK ile ihraç edilen bir doktor olduğu hatırlatar­ak, “Yaklaşık 20 bin sağlık emekçisi KHK ile hukuksuz bir şekilde ihraç edildiler. Bunların yüzde 80’ni takipsizli­k ve beraat almışlar. Takipsizli­k ve beraat alanların bir an önce bir düzenlemey­le göreve başlatılma­sı lazım. Aynı şekilde atanması yapılmayan sağlık emekçileri­ni de atamaların­ın yapılması gerekiyor” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye