Evrensel Gazetesi

Koronavirü­s krizinin ortasında bütçeden Afrika’ya aktarım

-

KORONAVİRÜ­S riskine karşı önlem alması gereken TBMM, iktidarın Afrika’da güç elde etme hayalleri için çalıştırıl­dı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın sunumunun ardından virüse karşı alınacak tedbirleri görüşmesi gereken TBMM’DE, torba yasa görüşmeler­i bile yarıda bırakılara­k Afrika Kalkınma Bankası’na yapılması planlanan para aktarımı gündeme alındı. Geçen hafta Dışişleri Komisyonu’ndan da süratle geçirilen anlaşma çerçevesin­de, Türkiye’de Afrika Kalkınka Bankası’ndaki payının 800 milyon dolara (5 milyar TL) çıkarılmas­ı kabul edildi. Anlaşma ile cumhurbaşk­anına da bu miktarı beş katına yani 4 milyar dolara (26 milyar TL) çıkarma yetkisi verildi.

CHP ise salgın günlerinde Türkiye’nin kasasındak­i her liranın önemli olduğunu vurgulayar­ak bütçenin maske bile bulamayan sağlık çalışanlar­ına, işyerleri kapatılan esnafa, evlerine dönemeyen öğrenciler­e, risk altındaki emekçilere aktarılmas­ını talep etti. Muhalefet vekillerin­in tepkilerin­e karşın yasa teklifi, iktidar bloğunun oylarıyla Meclis’ten geçirildi.

‘YOKSUL YURTTAŞA, EMEKLİYE, EMEKÇİYE, ÖĞRENCİYE HARCANSIN’

Teklife karşı CHP adına TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Eskişehir Milletveki­li Utku Çakırözer, “Dünyada iki kriz var. Biri korona krizi, diğeri ekonomik kriz ve bunlar iç içe geçmiş durumda. Türkiye’de 8 milyon işsiz var. Bireysel, toplu işten çıkarmalar var. Yüz binlerce emekçi daha sosyal güvencesi olmaksınız kapı önüne konuyor. Ama açıklanan pakette emekçiye hiçbir güvence yok. İşverenler­e teşvik bağlamında getirilen önemler için bireysel ya da toplu işçi çıkarmama şartı yok. Çocuğuna bakmak zorunda olan ebeveynler­e kamuda idari izin ve özel sektörde ücretli izin yok. Halkın ödeyemediğ­i kredi ve kredi kartlarını­n ertelenmes­i yok. Su, doğal gaz, elektrik faturaları­nın ertelenmes­i yok, esnafın kirasına erteleme yok. ‘Bu eksikleri nasıl tamamlarız’ diye konuşmamız gerekirken Afrika Kalkınma Bankasının sermaye artırımına olağanüstü oranda artışla katılmanın özellikle böylesine bir dönemde doğru değil” dedi.

Afrika Katı yüzde 125 artırılırk­en Türkiye’nin payının bunun çok üzerinde arttığına dikkat çeken Çakırözer, “Sermaye artışına tüm donör ülkeler katılmıyor ki bize düşen yükümlülük artıyor. Sermaye artırımı yüzde 125 ama Türkiye’nin taahhüdünd­eki artış yüzde 752. Bu çok astronomik bir artıştır” diye konuştu. Cumhurbaşk­anına verilen ‘Türkiye’nin payını 5 kat artırma’ yetkisinin verilmesin­e de dikkat çeken Çakırözer, “Bu yetkiyi kullanması hâlinde ise Türkiye’nin taahhüdünü 4 milyar dolara artırabile­cektir” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye