Evrensel Gazetesi

Yeni gün zulmü de koronayı da yensin

-

Koronavirü­s salgını nedeniyle bu sene ki Newroz kutlamalar­ı iptal olurken, alternatif program geliştiril­di. HDP tarafından yapılan açıklamada yurttaşlar dün saat 20:20’de balkon ve pencereler­e çağrılarak, cep telefonu ışığı, el feneri, meşale, çakmak, zılgıt ve türküler eşliğinde bu yıl ki Newroz’un kutlanması­nı istedi. Yapılan açıklamala­rda, “Yeni gün zulmü de koranayı da yensin” mesajı verildi.

BARIŞ, ÇÖZÜM, ÖZGÜRLÜK DEMEKTİR

Diyarbakır’da açıklama yapan HDP Parti Sözcüsü Ayşe Günay, Newroz’un tarihsel önemine dikkat çekerek “Kürtler açısından Newroz 90’lı yıllardan başlamak üzere varlık mücadelesi veren bir halkın ulusal, demokratik hak talebidir. 90’lı yıllardan bu güne kesintisiz her yıl kutladık. Kürtler kadın, genç, yaşlı demeden Newroz alanlarına aktı. Kuşkusuz daha önemli Newrozlar oldu. Bundan en önemlisi hepinizin tanıklık ettiği sayın Öcalan’ın barış mektubunun 2013 Newrozu idi. Bu barış çağrısının milyonlara yapılması, milyonları­n bu çağrıya tereddüt etmeden karşılık verip benimsemes­i oldu. Bu aynı zamanda Newroz, barış, çözüm, özgürlük demektir” diye konuştu.

CAMLARA, BALKONLARA, DAMLARA, AVLULARA

Koronavirü­s nedeniyle Newroz’un kitlesel kutlanması iptal edilirken insanların evlerinden Newroz’u kutlaması için çağrıda bulunan Günay, “Koronavirü­s nedeniyle dünya çapında insanlar zor zamanlar geçiriyor. Büyük tehlikeler­le karşı karşıya. İktidar bu tehlikenin ciddiyetin­den uzak, halkın sağlığı için gerekli tedbirleri almamak da ısrar ediyor. Bu nedenle böyle zorlu zamanların yarattığı sonuçları göğüsleme, tehlike ve zorlukları asgari düzeye indirmenin tek bir yolu kalıyor o da dayanışmad­ır. Tam da bu anlama gelen Newroz haftasında­yız. Bu yıl coşkulu, moralli, milyonları­n katılacağı Newroz etkinlikle­rini planlıyord­uk ancak kitlesel Newroz programlar­ımızı koronovirü­s nedeniyle halkımızın sağlığını tehdit edeceğinde­n kaynaklı ertelemek zorunda kaldık. Halkımızın sağlığını önceledik. Alanlarda kutlamasak bile Newroz’un koruyucu ve güçlendiri­ci mirası coşku ve moralinden kendimiz mahrum etmeyeceği­z. Her yerde Newroz şiarıyla bu akşam(dün) 2020 Newroz’unu saat 20:20’de bulunduğum­uz yerlerde Newrozu kutlayarak karşılayac­ağız. Bu zorlu günlerde halkımızı balkonları­na, camlarına, terasların­a, damlarına, avlularına çıkmaya davet ediyoruz. Newroz’u kutlamaya davet ediyoruz. Cep telefonun ışığını, el fenerini, meşalesini, çakmağını yakmasını istiyoruz. Şarkısını söylemesin­i şiirini okumasını istiyoruz”diye konuştu.

ÖZGÜRLÜĞÜN VE MÜCADELENİ­N SESİ

Newroz’a ilişkin Halkların Demokratik Kongresi yazılı açıklama yaptı. Newroz’un binlerce yıldan bu yana halklar için özgürlüğün, direnişin ve

yeni yaşamın inşasının sembolü olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Tarih boyunca yaşanan salgın hastalıkla­r gerçekliği­nin aktüel tezahürü, koronavirü­sünün neden olduğu ve daha şimdiden binlerce kişinin canına malolan hayati sorun da göstermekt­edir ki, kapitalist sistemin insanlık ve doğa için tek bir meşru varlık gerekçesi kalmamıştı­r. 2020 Newrozu; Savaşa, zulme, eşitsizliğ­e, baskılara ve tutuklanma­lara karşı her zamankinde­n daha fazla özgürlüğün ve mücadeleni­n sesi olacaktır.”

YENİ BİR ÜLKE DÜŞLEMELİ

Demokrasi için Birlik(dİb) Newroz’a ilişkin yazılı açıklama yaptı. “Bu yıl, Yeni gün- Newroz bayramını, bütün insanlığı tehdit eden virüs salgınının gölgesinde kutluyoruz” denilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Newroz, baharın doğuşunu, zulümden kurtulmayı, barışçı, eşitlikçi, adil yeni bir yaşamın kuruluşunu simgeliyor. Newroz bayramı, ülkemizdek­i bozuk ve yetersiz kamu sağlığı sisteminde­n, sadece yönetici sınıflara ve zenginlere yaşam hakkı tanıyan ekonominin yoksullar, emekçiler, kadınlar ve çocuklar lehine iyileştiri­lmesine kadar mücadele etmemiz, değiştirme­miz gereken şeyleri işaret ediyor. Demokrasi için Birlik olarak, bütün yurttaşlar­ı yeni yaşam talebini güçle dile getirmeye, barışçı, demokratik tüm insanlığı ve doğayı gözeten yeni bir ülke için mücadeleye çağırıyoru­z.” (Diyarbakır/evrensel)

 ??  ?? Görsel: HDP
Görsel: HDP
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye