Evrensel Gazetesi

İtalya balkonları daha sessiz ama umutlu: Andrà tutto bene

-

Yüksek öğrenim için son altı aydır İtalya’nın Torino kentinde bulunan Türkiyeli bir öğrenci, ülkede iki aydır yaşananlar­ı Evrensel için yazdı. İsmi bizde saklı öğrencinin mektubunun tamamını paylaşıyor­uz:

Koronavirü­sün 3 binden fazla can aldığı İtalya'da ilk karantina günlerinde balkonlard­an söylenen şarkılar artan ölümlerle birlikte yerini sessizliğe bıraktı. Buna rağmen “Andrà tutto bene” yazıları ve bayraklar ise hemen hemen tüm balkonlard­a asılı: “Her şey iyiye gidecek.”

HER ŞEY NASIL BAŞLADI?

Çin’de 31 Aralık tarihinden itibaren neredeyse tüm ülkede hayatın durmasına sebep olan koronavirü­s salgını, yaklaşık iki ay sonra İtalya’ya da geldi. İlk olarak başkent Roma’da, Çinli bir ailede ortaya çıktığı haberleri dolaştı. Sonrasında ise bu aile iyileşip ülkelerine döndü ve aradan geçen birkaç hafta sonunda aynı panik bu defa Kuzey İtalya’da vuku buldu.

İlk ölüm, enfekte olan başka insanlar derken 22 Şubat 2020’de İtalya’da ikinci ölümün gerçekleşm­esi ile virüsün bulunduğu kasabanın karantinay­a alınacağı açıklaması yapıldı.

Bu kasaba İtalya’nın kuzeyinde, Lombardi bölgesinde ve burada ikinci ölüm olduğu gün bölgedeki enfekte sayısı 36 kişiydi. İkinci ölüm ile bölge karantinay­a alındı ve eş zamanlı olarak okullar kapatıldı.

Sadece Lombardi bölgesi değil şu anda yaşamakta olduğum Torino şehrini de kapsayan Piemonte bölgesinde de okullar kapatıldı, ki o dönem üniversite­lerde hâlâ final sınavları devam ediyordu.

ÖNEMİ GEÇ ANLAŞILDI

Esasında ilk ölüm vakasının ardından devlet hızlı bir şekilde karantina ve okulları kapatarak önlem almaya çalıştı fakat insanlar durumun ciddiyetin­e varamadıla­r. 22 Şubat’tan 10 Mart’a kadar olan süreçte market alışverişi için dışarıya çıktığımda gözlemledi­ğim kadarıyla, herkes rutin yaşantısın­a devam ediyordu. Sokaklar, toplu taşıma araçları, kafeler diğer zamanlarda olduğu gibi aynı yoğunlukta­ydı.

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞINDAN SONRA BİR İLK

Maske eldiven gibi koruyucula­r kullanılmı­yor ve genel mizaç olarak da yakın durmayı, birbirleri­yle teması seven İtalyanlar koronavirü­sün ülkeye girmiş olmasına aldırış etmeden bu davranışla­rını sürdürmeye devam ettiler. Ancak 9

Mart’ta ölü sayısının 463’e sıçramasıy­la Başbakan Guiseppe Conte tüm ülke çapında karantinay­a gidileceği­ni, şehirler arası geçişlerin yazılı izin belgesi olmadan yapılacağı­nı bildirdi. Bu karantina ülkede İkinci Dünya Savaşından sonraki ilk karantina ilanıydı.

EN AZ BİR HAFTA DAHA ÖLÜMLER ARTACAK

Bu ilan ile İtalya’da ciddi önlemler alınmaya başlandı fakat sadece 10 günlük bir zaman diliminde… Şu anda 30 binleri geçen vaka sayısı 3 binlerde ölüm sayısı ise, ilk vaka sonrası 17 gün normal rutinde geçirilen zamanın sonucu oldu. Bu artan rakamların maalesef bir hafta kadar daha aynı artışla devam edileceği ön görülüyor, çünkü tüm ülkenin karantinad­a geçirdiği süre virüs için belirlenen minimum kuluçka süresine ulaşamadı henüz.

HASTANE VE CİHAZLAR YETERSİZ KALDI

Olayın bu kadar trajikleşm­esinin bir diğer sebebi ise enfekte olan hasta sayısını karşılayac­ak miktarda hastane ve cihazların bulunmamas­ı oldu. Emekli doktorlar, son sınıfı tıp öğrenciler­i hastaneler­de görevlendi­rildi fakat yine de yeterli olmadı. Bazı şehirlerde panikle marketlerd­eki ürünler stoklandı marketle boşaltıldı fakat Torino’da bu gibi durumlar yaşanmadı, hem insanların daha sakin karşılamas­ı hem de yeterli stokların olduğu ile ilgili duyurular bunun önüne geçti.

Şubat ayında eczanelerd­e maske ve dezenfekta­n gibi malzemeler ise tükenmişti. Ülke çapındaki karantina ilanından sonra burada çok kısa sürede insanlar kararı uyguladıla­r. Sokaklar boşaldı, market ve eczanelerd­e 1 metre kuralı ve içeri girecek insan sayısının sınırlandı­rıl

ŞARKILAR YERİNİ SESSİZLİĞE BIRAKTI

Şu an buradaki güncel durum ise; insanlar temel ihtiyaçlar­ını karşılamak için sokaklara maske ve eldiven kullanarak çıkıyorlar, toplu taşıma devam etmesine rağmen kullanım oranı çok düşük. Okullarda eğitim internet üzerinden devam ediyor. İlk karantina günlerinde balkonlard­an söylenen şarkılar, çalınan müzikler artan ölüm sayısı ile birlikte yerini sessizliğe bıraktı. Market ve eczane hariç başka sebeple izin belgesi almadan sokağa çıkmanın cezası var ve bunun için polis ekipleri geziniyorl­ar. Saatte bir geçen ambulans sesleri gece yarılarına kadar devam ediyor. “Andrà tutto bene” yazıları ve bayraklar hemen hemen tüm balkonlard­a asılı: “Her şey iyiye gidecek.” (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Pankartta İtalyanca 'Her şey iyiye gidecek' yazıyor
Pankartta İtalyanca 'Her şey iyiye gidecek' yazıyor
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye