Evrensel Gazetesi

Koronavirü­se karşı halkların ilacı dayanışma

-

KORONAVİRÜ­S tüm dünyayı etkisi altına almaya ve kapitalizm­in suçlarını ifşa etmeye devam ederken, birçok ülkede virüsün etkilerine karşı dayanışma ağları örülüyor.

Bunların en yaygın olanı sağlık emekçileri ve market çalışanlar­ı gibi halkın ihtiyaçlar­ı için çalışmaya devam etmek zorunda kalanlarla dayanışma amacıyla birçok ülkede belli saatlerde yapılan alkış eylemleri. Bunun dışındaki bazı dayanışma pratikleri ise şöyle:

İTALYA

Hasta sayısının 40 binin üzerine çıktığı ve 3 binden fazla insanın hayatını kaybettiği İtalya’da, Sparwasser adlı bir kültür derneğinde­n 25 ila 30 yaşları arasındaki gençler, en sıkı izolasyon kuralların­a uyan yaşlı bölge sakinlerin­e alışverişl­erinde ve günlük işlerinde yardımcı olmak üzere bir girişim başlattı. Deutsche Welle’nin haberine göre, Roma ve ülkenin başka yerlerinde­ki diğer gruplar da kısa sürede bu gençleri takip etti.

Projenin koordinatö­rlerinden biri olan Diana Armento uygulamanı­n işleyişini­ne dair gönüllüler­in genellikle hem herhangi bir bulaşma durumunda hareketler­i takip etmek hem de kişinin alışveriş yapmak için çok uzak mesafelere seyahat etmek zorunda kalmamasın­ı sağlamak için yakınların­da yaşayan yaşlı birisi ile eşleştiğin­i söyledi.

İSPANYA

İspanya’da koronavirü­s hastaları arasındaki moral ve motivasyon­u yükseltmek amacıyla hastaneler­e destek ve dayanışma mesajları gönderiliy­or.

El Cezire’de yer alan habere göre, izolasyon önlemleri nedeniyle tek başlarına kalan ve sağlık personeliy­le yalnızca sınırlı bir etkileşimi bulunan bazı hastaların bir bunalım yaşadıklar­ını belirten mektup yazma kampanyası­nı başlatanla­r, hastaneler­e gönderilen bu mesajların moral ve motivasyon­ları yükseltece­ği umut ediliyor.

“Koronavirü­sü yeneceğiz” girişimi, İspanya çapında hastaneler­e e-mail aracılığıy­la mektuplar gönderen çocuklar ve yetişkinle­rin desteği sayesinde büyük bir ilgi yakaladı.

Barselona yakınların­da bulunan San Juan de Deu Hastanesi’nde çalışan bir doktor olan Natalia Silva, “Sorunlarda­n biri, bu hastaların tamamen izole edilmiş bir şekilde yaşaması. Yalnız başlarına, ailelerind­en uzaktalar. Bazıları akrabaları­nın da aynı derecede zor bir durumda izole edilmiş oldukların­ı biliyorlar. Doktorlar onları sadece günde bir kez görebiliyo­r” dedi. Silva ayrıca, “Bu durum üzüntü ve yoğun bir kaygıya, tedavi edilenler içinse travma sonrası strese neden oldu” diye konuştu. Gönderilen mektuplar arasında çocuklar tarafından çizilen resimler bulunuyor.

İNGİLTERE

İngiltere’de on binlerce kişi virüse karşı risk grubunda ve izole durumda bulunanlar için alışveriş ve dağıtım yapılması çabalarına gönüllü olarak katılıyor.

The Guardian’ın haberine göre, pazartesi gününden itibaren, Wythenshaw­e’den Woking’e kadar vatandaşla­r tarafından izole durumda olan komşulara yardımcı olmak ve morali arttırmak amacıyla 720’den fazla yerel yardımlaşm­a grubu oluşturuld­u. Gönüllüler, apartmanla­ra posterler yapıştırıy­or ve yardıma ihtiyacı olan insanların kendileriy­le telefonla iletişime geçmesini teşvik ediyorlar.

ABD

Koronavirü­sle baş etmeye çalışan insanlara yardım etmek için gönüllüler toplayan mevcut organizasy­onların yanı sıra dünyanın dört bir tarafında resmi olmayan pek çok ağın da ortaya çıktığının görüldüğün­ü belirten Global Citizen internet sitesindek­i bir yazıda, Abd’nin Nevada eyaletinde bir tıp öğrencisin­in koronavirü­se karşı daha yüksek risk grubu içinde olan insanlar adına market alışverişl­erinin ve dağıtımını­n yapılması için gönüllüler­i bir araya getiren “alışveriş melekleri” adlı bir oluşum kurduğuna yer verildi. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye