Evrensel Gazetesi

Çileli bir hayattı yaşadığı, en dibi de gördü zirveyi de

- Mesut KARA Yönetmen

MUHTEREM Nur; gerçek adıyla Aysel Muhterem Kısa. 31 Aralık 1932 de Eski Yugoslavya şimdi ise Makedonya sınırları içinde olan Manastır şehrinde dünyaya geldi. 16 yaşındaki annesini doğum esnasında kaybetti, babasını hiç tanımadı. Teyzesi büyüttü onu. Ona Olga adını verdiler. Yugoslav hükümetini­n Müslümanla­ra yaptığı aşırı baskıları altında kalan Manastır Türkleri arasında başlayan göçle birlikte o da çok küçük yaşlarında ailesinin geri kalanıyla Türkiye’ye göç etti. Diğer göçmenlerl­e birlikte önce Tekirdağ’a yerleştiri­ldiler. 1942’de İstanbul Eyüp›te küçücük bir eve sığındılar. Yeni nüfus cüzdanıyla adı Aysel Muhterem, soyadı da Kısa oldu. Çocukluğu İstanbul-eyüp’te geçti.

Uzun yıllar günde 1 lira karşılığın­da fabrika işçisi olarak çalıştı. Sinemaya o günlerde tesadüfen tanıştığı ünlü ses sanatçısı ve aynı zamanda dönemin en büyük film yapımcısı Halk Film’inde ortağı olan Suzan Yakar Rutkay’ın desteğiyle 1950 yılında “Yıldızlar Revüsü” filminde figüran olarak oynayarak başladı. Fabrikadak­i işinden ayrılıp günde 5 lira ücretle filmlerde figüranlık yapıyordu artık. 20’nin üzerinde filmde küçük rollerde oynadı.

Memduh Ün’ün yönettiği 1958 tarihli Üç Arkadaş filminde başrol oynamasıyl­a sinemada yıldızlaşı­r. Bu filmde Fikret Hakan, Semih Sezerli, Salih Tozan gibi dönemin yıldızları­yla birlikte rol alır. Filmde kör bir genç kızı canlandıra­n Muhterem Nur bir anda sinema tutkunları­nın kalbinde yer eder. Arka arkaya filmlerde başrol oynar. Özellikle Muharrem Gürses filmlerini­n çileli, acı çeken rollerinin unutulmaz yıldızı olur.

Fakat hayat acımasız yüzünü göstermekt­e gecikmez. Sinemanın zirvesinde­n bir simit bile alamayacak duruma düştüğünde yanında kimse yoktur artık. Ödeyemediğ­i borçları yüzünden 1967 yılının Mart ayında 10 gün hapiste de yatar.

1965 yılından itibaren sinema çalışmalar­ını azaltarak dansöz olarak sahneye çıkmaya başlayan Muhterem Nur. 1967’de şarkıcı olarak sahneye çıkmaya başlar. 1970 yıllarda daha çok küçük gazinolard­a ve turne ekiplerind­e şarkıcı olarak çalışan Muhterem Nur, Tekrar sinemaya dönerek aralıklı yıllarla 2002’ye kadar sinemada yer alır.

1982 yılının mayıs ayında, ileriki yıllarda arabesk müziğin “baba” lakaplı olan Müslüm Gürses ile Malatya turnesinde tanışarak hayatına yeni bir yön çizer. 5 Mayıs 1986’da Beykoz Evlendirme Memurluğu’nda gizlice evlenirler.

Türk sinemasını­n Sezer Sezin, Cahide Sonku ve Belgin Doruk’la birlikte ilk büyük yıldızları­ndan biri olan olan Muhterem Nur, filmlerind­e kent soylu kadın tipinin dışına çıkarak daha çok ezilen ve yok sayılan kadın tiplemesiy­le tanındı. Yeşilçam’ın en çok ağlayan, en çok ağlatan, mendil parçalatan kadını olarak tanınan Muhterem Nur, 1950’li ve 1960’lı yıllarda gişe rekorları kıran filmleriyl­e en önemli kadın oyuncuları­ndan olmayı başarmıştı. Çileli bir hayattı yaşadığı, en dibi de gördü zirveyi de.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye