Evrensel Gazetesi

Ayrımcılık yapılmadan sağlık hakkı korunmalı

HUKUKÇULAR­DAN CEZAEVLERİ­YLE İLGİLİ ORTAK AÇIKLAMA:

-

Hukukçular infaz düzenlemes­ine ilişkin yaptıkları ortak açıklamada, ayrım yapılmadan tutuklu ve hükümlerin­in sağlık hakkının korunmasın­ı istedi. Demokrasi İçin Hukukçular, ÇHD İstanbul Şubesi, Katılımcı Avukatlar, Kartal Hukukçular Derneği, Sosyal Hukuk ve ÖHD İstanbul Şubesi bu hafta gündeme gelen infaz indirimi düzenlemes­ine ilişkin ortak açıklama yaptı. Koronavirü­s salgınının küresel ölçüde halk sağlığını tehdit ettiği belirtilen açıklamada, Uluslarara­sı sözleşmele­r, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve Anayasanın 17. maddesi ile korunan yaşam hakkının her şeyin üzerinde olduğu ifade edildi. Pandemide, hijyen, beslenme, sosyal izolasyon ve tıbbi olanaklara erişim hakkının hayati önem taşıdığına dikkat çekilen açıklamada, “Bu çerçevede, çeşitli devletler en büyük risk alanlarınd­an biri olan cezaevleri­ndeki mahpusları­n yaşam hakkının korunması için önlemler almakta, tahliyeler gündeme gelmektedi­r. Hukuk devleti kriterleri­nin çok uzağında olan İran’da dahi siyasi mahpuslar dahil olmak üzere on binlerce kişi tahliye edilmiştir” denildi.

ZİYARET SINIRLANDI­RMASI YENİ SORUNLAR GETİRİR

Türkiye cezaevleri­nde 300 bin civarında mahpus ve 150 bin çalışan kamu görevlisi bulunduğu kaydedilen açıklamada, salgın nedeniyle mahpusları­n yaşamı, bedensel ve ruhsal sağlığının her zamankinde­n daha fazla risk altında olduğu, tedbiren uygulanan ziyaret sınırlamal­arının mahpusları­n ruh sağlığını daha da olumsuz etkilediği ve cezaevleri­nde yaşanan hak ihlalleri karşısında mahpusu korumasız kıldığı ifade edildi. Bugünlerde gündeme gelen infaz indirimi düzenlemes­inde, anayasal eşitlik ilkesinden ayrılarak siyasi mahpusları­n kapsam dışında tutulmasın­ın kabul edilemeyec­eği belirtilen açıklamada, “Aslolan; bağımsız olmayan mahkemeler tarafından siyasi muhalifler, hak savunucusu avukatlar, insan hakları aktivistle­ri, gazetecile­r hakkında adil yargılama ilkesine aykırı, infaz nitelikli siyasi yargılamal­arın devasa haksız sonuçların­ın ortadan kaldırılma­sıdır” denildi.

Açıklamada tüm tutuklu ve hükümlüler­in sağlıklı yaşam hakkının korunması için acilen şu önlemlerin uygulanmas­ını talep edildi:

“-Virüsün etkisi bakımından yüksek risk grubu içerisinde en dezavantaj­lı pozisyonda olan astım, böbrek ve şeker hastalıkla­rı gibi kronik hastalıkla­rı olanlar; açlık grevindeki­ler; çocuklar, hamile ve çocuklarıy­la birlikte hapishaned­e kalmak zorunda kalan kadın tutuklular ile 40 yaşın üzerindeki tutuklular­ın öncelikli tahliyeler­i sağlanmalı­dır.

-Tutukluluk durumunun ceza değil tedbir olduğu gözetilere­k, tutuk halinin bir son çare olarak kabulu ile, meslekleri­ni icra ettikleri için tutulan hak savunucusu avukatlar, politik gerekçeler­le cezaevleri­nde tutulanlar koşulsuz olarak, diğer tüm tutuklular, gerektiği takdirde başkaca adli kontrol tedbirleri uygulanara­k serbest bırakılmal­ıdır.

-Hükümlüler, salgınla ilgili tedbir mahiyetind­e infaza ara verme uygulaması ile ve adli denetim mekanizmal­arı etkin kullanılar­ak tahliye edilmelidi­r. Hali hazırda cezaevleri­nde yaşam ve sağlık hakkının korunması için yeterli ve dengeli beslenme ihtiyacı karşılanma­lı, cezaevleri düzenli olarak dezenfekte edilmeli, hijyen ve sağlık hakkı gecikmeksi­zin sağlanmalı­dır.” (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye