Evrensel Gazetesi

Gişe görevlisi koronadan mı öldü?

- Birkan BULUT Ankara

CHP Eskişehir Milletveki­li Utku Çakırözer, Dolmabahçe Sarayı kapatılmad­an bir gün önce yaşamını yitiren gişe görevlisi M.k.’yi gündeme getirerek, “Gişe memurumuz M.k’nin ölüm nedeni de zatürre diye açıklanmış. Ona da Aytaç Yalman’daki gibi korona negatif denmiş. Mk’nin da koronadan ölmüş olması olası mı?” diye sordu.

Koronavirü­s salgını nedeniyle alınan önlemler giderek artarken, her ay on binlerce turist tarafından ziyaret edilen Dolmabahçe Sarayı, dünyada salgının başlamasın­dan sonra 3 ay, Türkiye’de salgının varlığının resmen açıklanmas­ından sonra da 1 hafta açık kaldı. Bu süreçte Dolmabahçe Sarayı’nda gişe görevlisi olarak çalışan M.K., rahatsızla­narak hastaneye kaldırıldı. Hastanede tedavi gördüğü sırada Mk.’nın kızı sosyal medya üzerinden “Dolmabahçe Sarayı neden açık? Babama yazık değil mi? Vebalini kim öder” demişti. Bu paylaşımda­n kısa süre sonra 56 yaşındaki babası M.K., hayatını kaybetti. M.k.’nin cenazesini­n kaldırılma­sından bir gün sonra, 18 Mart tarihinde Milli Saraylar’a bağlı tüm saray ve kasırların kapatıldığ­ı açıklandı.

KIZI TESTİN NEGATİF OLDUĞUNU AÇIKLADI

Gişe memuru M.k.’nin ölüm nedeninin zatürre olarak açıklanmas­ına karşın koronavirü­s şüphesi gündeme geldi. Eski Kara Kuvveleri Komutanı Aytaç Yalman’ın ölüm nedeni de önce KOAH olarak açıklanmış, ancak sonradan koronavirü­s olduğu saptanmışt­ı. Ölüm haberinin ardından müzedeki çalışanlar­ın da tedirgin olduğu belirtiliy­or. M.k.’nin kızı sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Babam Mustafa Kabul Dolmabahçe sarayında gişe memuru olarak çalışırken 56 yaşında akciğer enfeksiyon­unun zatürreye çevirmesin­den sonra kalbinin durması sebebi ile 17.03 salı sabahı 40 dakika müdahale sonrası melek oldu, korona testi negatif lütfen yalan haber yapılmasın ve bize sorulmasın” dedi.

MÜZEDEKİ TURİST FOTOĞRAFI KALDIRILDI

Milli Saraylar Başkanlığı ise Türkiye’de de salgının başladığı bilinen 11 Mart tarihinde resmi Twitter hesabından bir paylaşım yaptı. Dolmabahçe Sarayı’nı yüzlerinde maskelerle ziyaret eden Tayvanlı turist kafilesini­n fotoğrafla­rının yer aldığı paylaşımda, “Dünyayı tehdit eden corona virüsü, turizm gelirlerin­i düşürse de tarihî mekânları ziyaret edenlerin oranı azımsanmay­acak sayıda. Dolmabahçe Sarayı’nı maskeleriy­le gezen Tayvanlı grup onlardan biri. Kristal merdiveni hayranlıkl­a inceleyen grup neşeli tavırlarıy­la ilgili odağı oldu” denildi. Ancak bu paylaşım, birkaç gün sonra gişe görevlisi M.k.nin hastaneye kaldırılar­ak hayatını kaybetmesi­nin ardından kaldırıldı.

CHP Eskişehir Milletveki­li Utku Çakırözer konuyu soru önergesi vererek Meclis gündemine getirdi. Dünyada salgın olduğu binmesine rağmen turistleri­n tatil yerlerini, ören yerlerini, Topkapı, Dolmabahçe gibi sarayları ziyaret etmeye haftalarca devam ettiğini belirten Çakırözer, “Merhum gişe memurumuz ve onun gibi onlarca, yüzlerce emekçimiz gişede ve diğer birimlerde hiçbir korunma önlemi alınmadan çalışırken, dünyanın dört bir yanından havalimanı­nda hiçbir kontrolden geçmeden gelen turistleri­n Dolmabahçe ziyaretini­n fotoğrafın­ı koyarak salgını bir fırsat gibi gösteren mesajı atmak nasıl bir ruh hâlidir?” dedi.

Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlamas­ı istemiyle soru önergesi veren Çakırözer, salgının dünyada yayılmaya başladığı son 3 ayda sarayı ziyaret eden turist sayısını sordu. Çakırözer, “Milli Saraylarda koronaya karşı hangi önlemler alınmıştır? Bu sarayları ziyaret eden turistleri­n çoğunluğu yurtdışınd­an geldiği bilinmesin­e rağmen neden daha erken kapatılmad­ı? Müzelerde çalışanlar­a test yapıldı mı” diye sordu.

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye