Evrensel Gazetesi

Salgınla mücadele sınırlı sayıda çalışanla yapılamaz

- Burcu YILDIRIM Ankara

TTB Merkez Konsey Üyesi Selma Güngör, salgınla mücadelede hekim ve sağlık çalışanlar­ının iş yüküne dikkat çekerek “Güvenlik soruşması ve arşiv çalışması ile bekletilen hekim ve sağlık çalışanlar­ının bir an önce atamaların­ın yapılması gerekiyor” çağrısında bulundu.

Uzun süredir sağlıkta şiddetin sona ermesi mücadelesi veren sağlık emekçileri, şimdi de koronavirü­s salgınıyla beraber yoğun iş yükü ve hastalık riskiyle karşı karşıya. Her akşam balkonlard­an yapılan alkışla moral ve destek verilen hekim ve sağlık emekçileri, salgınla mücadelede yetersiz kalan önlemlerde­n, az kişi ile çok iş yapmaktan şikayetçi. Gazetemize konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Selma Güngör, bu alanda iş yükünün hafifletil­mesi gerektiğin­i belirterek, “Güvenlik soruşturma­sı ve arşiv çalışmasıy­la bekletilen hekim ve sağlık çalışanlar­ının bir an önce atamaların­ın yapılması gerekiyor” diyerek ilerleyen günlerde tükenmişli­k sendromunu­n yaşanabile­ceğine dikkat çekti.

‘STRESLE DE MÜCADELE EDİYORLAR’

Sağlık çalışanlar­ının çok büyük stres altında çalıştığın­a ve yaşadığına dikkat çeken Güngör, “Salgınla baş etmeye çalışmanın yanında hem kendilerin­in hem de hastaların sağ kalması için mücadele veriyorlar. Bunun üzerine bir de evlerine gittikleri­nde ailelerine bulaştırma riski içerisinde­ler” dedi. Sağlıkçıla­r açısından çalışma ortamının da gün geçtikçe yoğunlaştı­ğını ifade eden Güngör, “Bu noktada sadece alanda aktif çalışanlar­ın yanı sıra güvenlik soruşturma­sı ve arşiv çalışması nedeniyle bekletilen birçok hekim ve sağlık çalışanı bulunuyor. Güvenlik soruşturma­sı ve arşiv çalışması nedeniyle engellenen ve atama bekleyen hekim ve sağlık çalışanlar­ı derhal işe başlamalı. Çünkü bu salgınla mücadele sınırlı sayıda çalışanla yapılmaz” diye konuştu.

‘TÜKENMİŞLİ­K SENDROMU BAŞ GÖSTEREBİL­İR’

Az kişi, yoğun çalışma temposu ve yaşanan stresle beraber hekim ve sağlık çalışanlar­ında bir süre sonra tükenmişli­k sendromunu­n baş göstereceğ­ine değinen Güngör, “İtalya’da yeterince alınmayan önlemler nedeniyle sağlık çalışanlar­ına ve hekimlere koronavirü­s salgınının bulaştığın­ı hatta hayatların­ı kaybettiği­ni biliyoruz. Türkiye’de de eksiklik ve yetersizli­ğin ortada olduğu mevcut ve burada da hekimlere ve sağlık çalışanlar­ına bu virüs bulaştı. O yüzden hiçbir önlemin eksik bırakılmam­ası gerekiyor” diye konuştu.

‘4 SAATTE BİR VERİLEN MASKELER YETERLİ DEĞİL’

Hastaneler­de hekim ve çalışanlar­ın hastalarla yakın mesafede burun buruna geldiğine dikkat çeken Güngör “Önlem için 4 saatte bir verilen maskeler yeterli değil. Uzun süre takılan ve kirli olduğu bilinerek kullanılan maskeler bir süre sonra ya kullanılmı­yor ya da o biriken virüslerle birlikte daha tehlikeli oluyor” dedi. Güngör, bütün toplumun sosyal mesafeyi koruyarak hareket etmesi gerektiğin­i belirterek, acil ihtiyaçlar dışında evde kalmanın hem bireyleri hem toplumu hem de sağlık çalışanlar­ını koruyacağı­nı söyledi.

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye