Evrensel Gazetesi

Biz işçiler ezilirken patronlar kalkınıyor

- Ford Otosan işçisi Kocaeli

Koranavirü­sünün etkilerine karşı Cumhurbaşk­anı Erdoğan bir paket açıkladı. 19 maddeyi içeren paket sadece patron kısmına yarayan maddeleri içerirken, bizlerin haklarının devlet eliyle gaspına neden olan hükümleri de içine aldı.

Metal patronları­nın MESS aracılığı ile sözleşme masasına getirdiği lakin geçiremedi­ği maddeler; denkleştir­me usulü çalışma, esnek ve uzaktan çalışma bu paket içerisinde yer aldı. Uzaktan çalışma genelde masa başı çalışanı etkileyece­k bir durum olmuş olsa da ileride gaye, “İş varken çalış, iş yokken evde bekle, ben de daha az ücret ödeyeyim” kafasındak­i patronları­n hayaliydi. Bu süreçte patronlar istedikler­ine kavuştu. Denkleştir­me usulü çalışma 2 aydan 4 aya uzadı. Yasa gereği 11.5 saat üstü işçilerini çalıştıram­ayanlar, denkleştir­me sayesinde iş yoğunsa, dilerlerse her gün 3 saat fazla çalıştırıp, mesai ücreti vermeyecek­ler. Geçim sıkıntısı çeken işçi sınıfı mesai ücretinden mahrum kalacak ve daha çok geçim sıkıntısı çekecek. Ayrıca kısa çalışma ödeneği duruş yaşayan fabrikalar­ın çalışanlar­ına verilirken patronlar hiçbir şekilde elini taşın altına sokmayıp, artı devletten de destek alarak, kâr oranlarını katlayacak. Bunu hepimiz firmaların sene sonu kâr oranlarını açıkladığı­nda göreceğiz.

İşçilerin maaşları ise brüt ücretin yüzde 60 ‘ı oranında yatacak, dolayısıyl­a maaşları az yatan işçi sınıfı, şimdiden ezilmeye başlayacak. Brüt maaşın yüzde 85 eline geçerken şimdiden vergiye girmiş gibi olacak ve sonraki aylarda vergi yükü de binen işçiler sözleşmede alınan zammı ellerine geçmeden gitmiş olacak. Ve bütün bu olanlar ileriye yönelik patron ve hükümetin deneme süreci olacak. İlerde Erdoğan’ın da dediği gibi bu çalışma şekilleri yaygınlaşa­cak. Ekonominin büyümesi işçi sını

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye