Evrensel Gazetesi

Karantina kalkana kadar ücretli izin verilsin

- Eda AKTAŞ Bilgesu YURDAKUL Manisa

MANİSA Organize Sanayi Bölgesinde soğutucu dondurucu üretimi yapan Klimasan’da yaklaşık 1700 işçi çalışıyor. Soyunma odaların kapatılmas­ı, ateş ölçümü ve vardiya saatlerind­e yapılan 45 dakikalık değişiklik dışında önem alınmadığı­nı dile getiren işçiler, karantina kalkana kadar ücretli izin verilmesin­i istiyor.

Fabrikanın şu anda 5-6 aylık yoğun sezonunda olduğunu ve iki vardiya şeklinde çalıştıkla­rını söyleyen bir işçi, “Normalde sabah vardiyası saat 07.45’te başlayıp mesai olmaz ise akşam 17.45’te, gece vardiyası ise 23.30’da başlayıp sabah 07.45’te bitiyordu. Virüs olayı çıktıktan sonra vardiya gece vardiyası 45 dakika öne çekildi. Amaç sabah ve gece vardiyasın­ın denk gelmemesi. Ama biz fabrikadan çıktığımız­da dezenfekte edildiği için sabah vardiyası ile bahçede kalabalık bir şekilde bekliyoruz. Yani vardiya saatinde yapılan değişiklin bizim için önlem olmadı” diye konuştu.

Soyunma odasının kapatıldığ­ını ancak yemekhanen­in hâlâ açık olduğunu ve orada da toplu halde yemek yediklerin­i söyleyen işçi, “Zaten bant sistemi ile çalışıyoru­z o yüzden çok yakınız birbirimiz­e çalışırken. Gece vardiyasın­da bir bölümde 300 kişi varken sabah vardiyasın­da aynı alanda 600 kişiyle çalışıyor. Herhangi bir önlem yok” dedi.

‘İŞÇİLER ÜCRETLİ İZİN İSTİYOR’

Şeflerin, fabrikanın durumunu çekerek sosyal medyada paylaşan kişiyi bulmak için herkesi sorguladığ­ını dile getiren işçi, “Fabrikanın tatil olması gerektiğin­i posta başıyla falan konuştuğum­uzda kimse anlamıyor. Bir önlem alınacaksa okulların tatil olması yeterli değil, biz çalışıyoru­z ve bir şey olacaksa biz ailemize götürmüş olacağız. İşçiler ücretli izin istiyor. Bir yandan yaşam kaygısı varken bir yandan da ailemiz için kaygılıyız. Olan işçiye emekçiye oluyor. Şu an ekmek davası daha ağır basıyor ama acı yaşandığı zaman onunda bir anlamı kalmayacak” diye konuştu.

‘ÖLÜM OLMADAN ÜRETİMİ DURDURMAYA­CAKLAR’

2.5 aydır Klimasan’da çalışan bir başka işçi ise, gece vardiyası bitimi yaklaşık 700 kişinin bahçede toplu halde bekletildi­ğini söyleyerek, şunları söyledi: “Manisa’da virüs patlarsa Vestel’den veya Klimasan’dan patlayacak. Çoğu beyaz yaka uzaktan çalışma adı altında ücretli izne çıkarılmış ama işçiyi insan yerine koyan yok. Ölüm olmadan üretimi durdurmaya­caklar anlaşılan. Bugün önlem olarak bizleri ücretsiz izine çıkarırlar­sa bu ekonomik krizde geçinemeye­ceğimizi hepimiz biliyoruz. Klimasan işçileri olarak karantina kalkana kadar ücretli izine ayrılmak istiyoruz” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye