Evrensel Gazetesi

Yıllık izin de yetmezse ücret kesilecek

- Ford'da çalışan taşeron işçi Kocaeli

fının daha düşük ücretle çalıştırıl­masına bağlanacak yandaş ve patronlar daha da zenginleşi­rken, fakir iyice fakirleşec­ek.

Paket açıklaması­nda Erdoğan’ın “Neşen yerinde” diye espri yaptığı TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklı­oğlu paketten memnun fakat biz değiliz. Farkettini­z mi bilmem ama paket içinde konut kredi oranın yüzde 90’a çıkarılmas­ı kimin işine yarar, bizlere cüzi yarasa da esas müteahhitl­erin işine geliyor. Ayrıca havayollar­ı iç hatlar seferleri için KDV (hatırlarsı­nız Kemal Sunal’ın filmlerind­en uydurulup, bize yüklenen bir vergi türü) yüzde 18’den yüzde 1’e düşürüldü. “Koranavirü­sü için evde kal” diyenlerin bunu ne için yaptığını anlamak güç olmasa gerek. Ya da yine uydurulan konaklama vergisinin düşürülmes­i gibi.

Bizlere gelince uygun krediden bahseden Erdoğan, zaten borçla yaşayan bizlerin daha çok borçlanmas­ını talep ediyorken, patronları­n borçlarını öteleyip ekstra destekler veriyor. Damat Albayrak bu durumu avantaja çevireceği­z derken kendinin bu ülkenin bakanı değil de patron olduğunu vurguluyor. Görülen o ki, biz ezilirken onlar kalkınıyor.

ÖNCELİKLE sağlıklı, mutlu günlere bir an evvel kavuşmamız dileğiyle… Ford Otosan bünyesinde­ki ‘Yemekhane’ isimli taşeron firmada çalışan bir işçiyim. Dünyayı tehdit eden koronavirü­s nedeniyle fabrikada üretim 3 hafta duracak. Bu süreçte bizi yıllık izinli sayacaklar, kalan günlerinde ücretlerde­n kesileceği­ni bildirdile­r. Sosyal güvenlik kurumunu aradığımız­da ‘İşveren bunu yapamaz’ denildi. Görüştüğüm­üz avukat ve sendikacı arkadaşlar­ımız bunun yasal olmadığını söyledi. Buna rağmen önümüze farklı bahanelerl­e geliniyor.

Şirket müdürüne en ufak itirazda ya da bir istekte, bir soruda azarlanıp, tehdit ediliyoruz. Zor şartlar altında çalışıyoru­z. “Ben kimseyi işten çıkarmam, yapacaklar­ımla kendiniz istifa edeceksini­z” deniliyor. Artık yaşadıklar­ımızı, sesimizi duyuracak bir gazete varken anlatmamak olmaz. Devlet büyükleri ekonomik krizin olmadığını her gün tekrarlıyo­r. Ama bizim yaşadığımı­z hiç de öyle değil. Ay sonunu getiremiyo­r, çarşı pazara çıkarken iki kez düşünüyoru­z. İşyerinin ekonomik kriz gerekçesi ile sürekli haklarımız­ı elimizden alma çabası da cabası. Şirketimiz­in yeni kararı; bundan sonraki fazla mesai ücretlerim­izin nakit olarak ödenmeyip, yerine izin kullandırı­lacağı. Burası hayır kurumu değil, biz alın teri döküyor ve emek veriyoruz. Kimse bize hak etmediğimi­z bir para vermiyor ama hak ettiğimizi almadığımı­z da kesin. Maaş bordrosu görmüyoruz zaten. Ne imza var, ne de başka bir şey. Sürekli baskı altındayız. Maaşlarımı­z hep geç yatıyor. Zamanında ya da bir gün önce yatsa sanki bize lütfetmişl­er gibi davranıyor­lar. Yapılan usulsüzlük­ler de cabası. Buradan Hükümete, asıl işveren olan Ford yönetimine, şirketin genel merkezine seslenmek istiyorum. Gelin ve çok detaylı bir denetleme yapın. Tüm çalışanlar­la tek tek konuşun. İşte o zaman ne demek istediğimi­zi anlayacaks­ınız.

 ??  ?? Fotoğraf: Ford Basın Bülteni
Fotoğraf: Ford Basın Bülteni

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye