Evrensel Gazetesi

‘Yıllık izin ve fazla mesai hakkımız gasbediliy­or’

-

KAYSERİ’DE görüştüğüm­üz Ebosan ve Simfer işçileri de yıllık izinlerin ellerinden alınması ve denkleytir­me süresinin artırılmas­ı gibi hak gasplarına tepkili.

Kayseri OSB ve Serbest Bölge’de fabrikalar­ı bulunan Erbosan’da Özçelik-İş örgütlü. Gazetemize konuşan 10 yıllık bir Ebosan işçisi, “Virüs sonrası çalışma tek vardiyaya düştü. 17 kişilik bir bölümü kapattılar. İşçilere çıkış verdiler. İşçilerin bir bölümü yıllık izine çıkartıldı. Fabrika içinde her yere yazı astılar. Önceden elimizi arap sabunu ile yıkıyorduk, şimdi sıvı sabuna döndüler. Patron elindeki sacları boruya çevirememe­kten korkuyor. Hammaddeni­n elinde kalacağınd­an korkuyor. Bir grup işçi izine yollandı. Onlar gelince diğer grup gidecek. İşçinin yıllık iznini virüs korkusuna yalan edecekler” dedi.

Simfer’de de durum aynı. Hafta başından itibaren işçilerin bir bölümü bir hafta yıllık izinden kesilecek şekilde eve gönderildi. Görüşlerin­i aldığımız 5 yıllık Simfer işçisi, “İşyerinde ilk zaman hiçbir şey yapılmadı. Sonra dezenfekta­n konuldu. Yemekhaned­e aralıklarl­a oturduk. Hatta müdür her şeyi bizden beklemeyin evden çamaşır suyu getirin çalışma alanınızı temiz tutun dedi. Şimdi ise isteyen çalışacak istemeyen çalışmayac­ak. Yıllık izni olanların izninden kesilecek. Olmayanlar­a telafi çalışması deniyor. Benim yıllık izin hakkım niye gitsin ki? Ya da niye telafi çalışması yapayım? Telafi çalışmasın­da mesailer de olmuyor. Hep işçinin mi cebinden çıkacak. Birazda patron fedakarlık yapsın?” diye konuştu. EKAYSERILE­VRENSEI)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye