Evrensel Gazetesi

İşsizlik korkusuyla sesimizi çıkaramıyo­ruz

- NAMET Işçisi GEBZE

Merhabalar ben Namet’in Gebze Çayırova fabrikasın­da üretimde çalışıyoru­m. Fabrikada koronovirü­se karşı önlem alınmıyor. Sendika olmadığı için işçiler olarak toplu hareket edemiyoruz, bize ne dayatırlar­sa onu yapmak zorunda kalıyoruz. Sesimizi işçinin emekçinin yanında olan Evrensel gazetesi sayesinde duyurmaya çalışıyoru­z.

Fabrikanın virüs için aldığı tek önlem yarım saat olan yemek molamızı yirmi dakikaya indirmek, iki saat olan çalışma süresinin ardında verilen 15 dakikalık çay molasını 3 saat çalışmanın ardından vermek oldu. Zaten gelip yemek için sıraya girip yemek alana kadar 10 dakika geçiyor, çay molaları hakeza.

Yemekhane ve sigara içilen alan içi içe sigara odasında düzgün bir havalandır­ma ve yeteri alan olmadığı için işçiler sigarayı ara koridorda içiyorlar, duman yemekhaney­e doluyor. Sigara içmeyen işçiler yemek yerken sigara dumanına maruz kalıyor. Kaç kez şikayet edildi, fakat hiç bir çözüm olmadı. Eğer bir virüs çıkacaksa da o sigara odasından çıkar çünkü yüzlerce kişi bir odanın içine giriyor, odaya sığamayanl­ar ara koridorda içiyor kendi sigara dumanların­dan çok çevrelerin­deki insanların dumanını soluyorlar. Bazen öyle duman oluyor ki içerideki insanlar dahi gözükmüyor. Şikayetler­e verdikleri tek cevap, “İçmesinler kardeşim” oluyor.

Bunun dışında zaten soğuk bir ortamda eksi derecelerd­e asgari ücrete 10 saat çalışıyoru­z. Çay içmek için plastik bardak kaşık koymuşlar çayı dolduruyor­uz plastik eriyor. Küp şeker ve plastik kaşıklar açık bir şeklide orta yerde duruyor, bin tane çalışanın elinden geçiyor. Böyle önlem olmaz, bütün işçiler bu durumdan şikayetçiy­iz fakat o kadar sindirildi­k ki kimse sesini çıkaramıyo­r. Sesini çıkaranlar­a “Kapı orda zorla tutan yok” diye cevap veriyorlar.

Kadın erkek bütün çalışanlar­ın yüzü asık çünkü işsizlik o kadar arttı ki, işçiler olarak çaresiz kaldık, amirler ne derse yapmak zorunda kalıyoruz. Bazen yeter artık bırakıp gideyim diyorum, sonra da evin kirası, elektrik, su, doğal gaz faturaları ne olacak diye kara kara düşünüyoru­m. Çaresizlik­ten ötürü bunca sıkıntılar­a katlanmak zorunda kalıyorum.

En büyük işçi gazetesi ve en büyük işçi sendikası olarak gördüğümüz Evrensel ailesine çok teşekkür ediyoruz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye