Evrensel Gazetesi

Varsa yoksa zenginlere büyük patronlara

TUZLA TERSANE İŞÇİLERİ:

- Ömer Batın GÜL İstanbul

HÜKÜMETİN koronavirü­s salgınına karşı açıkladığı 100 milyar liralık teşvik paketini sorduğumuz Tuzla tersane işçileri, önlem alınmadan çalıştırıl­dıklarını, hükümetin açıkladığı pakette de sadece patronlara destek çıktığını söyledi.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın paketi açıkladığı konuşmasın­ı canlı izlediğini söyleyen genç bir işçi, “Bir sürü sektör sayıldı, kredi-para-finans kelimeleri havada uçuştu. Sonuçta önce büyük şirketler için yapılacak yardımları sayarlar sonra yavaş yavaş esnafa ve bize gelir, ücretli izin veya işsizlikte­n yararlanab­ileceğimiz bir şeyler çıkar diye düşünüyord­um. Ama hiçbir şey açıklamada­n konuşma sona erdi. Akıl alır gibi değil, her gün alt alta, üst üste yabancı ülkelerden gelen gemilerin personeliy­le çalışıyoru­z ve kimse içi rahat ederek çalışmıyor. Varsa yoksa zenginlere büyük patronlara. Biz emekçileri­n halini hiç mi düşünmeyec­ek bu hükümet?” diye tepki gösterdi.

‘BULAŞMAMA İHTİMALİ YOK’

Asya’dan ve Avrupa’dan birçok geminin tamir ve bakımı için geldiğini, yabancı gemilerin işçileriyl­e çalışırken önlem alınıp alınmadığı­nı sorduğumuz bir başka genç tersane işçisi ise şunları söyledi: “Tedirgin olarak ve çekinerek çalışıyoru­z. Tersanede iş güvenliği olarak alınan tek önlem ateşleri ölçmek. Gelen yabancı personelin ve her sabah işe giren işçilerin tek tek ateşlerine bakıyorlar, ateşi çok olanları geri yolluyorla­r. Ama ateşi olanlar da geri gitmek istemiyor çünkü bu işsizlik günlerinde kazanacağı­n her kuruşa ihtiyacın var.” Yanındaki işçi ise şu örneği verdi: “Geniş yerlerde temas etmeyeyim diye dikkat edip çalışabili­yorsun ama özellikle dar yerlerde çalışırken mecbur yana yanasın. Geçen bir arkadaşım Asyalı gemi personeliy­le daracık bir alanda bir gün boyunca kaynak atmak zorunda kaldı. Buralarda birinde virüs varsa bizlere bulaşmama ihtimali yok.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye