Evrensel Gazetesi

30 dakika bizimle bu kuyrukta bekleyip yemek yesinler

- ALI DOĞAN Tuzla

TUZLA Organize Sanayi Serbest Bölge’de bulunan bir metal fabrikasın­da işçiler endişe ve korku içinde çalışıyor. Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu fabrikanın tek gündemi koronavirü­s salgını. Fabrikada kendisini işçilerden izole eden patrona büyük tepki var. Bir işçi, “Başımızdak­iler kendilerin­i bizden izole etmiş. Çok bir şey istemiyoru­m. Sadece 30 dakika boyunca bizimle bu kuyrukta durup yemek yesinler. Yerler mi? Tabi yemezler” diyor.

‘BİR AY ÇALIŞMAZSA­K KİRAYI NASIL ÖDERİZ?’

6 yıldır bu fabrikada çalışan işçinin eşi de kendisi gibi işçi. 2 çocukları var. Anne ve babaları çalıştığı için çocuklara babaannele­ri bakıyor. “İstanbul kalabalık memleket” diyerek sözlerine devam eden metal işçisi, “Deprem bölgesi de olsa en azından virüsten uzak dururlar diye Elazığ’a gönderdim annemle çocukları” diyor. “Ne yapayım? Eşim çalışıyor, ben çalışıyoru­m. İzin istesek vermezler. Mecbur kaldık. En azından oralar daha sakin. Çıkıp nefes alırlar biraz. İnşallah deprem olmaz da vicdanen başka noktaya gelmem” diyen metal işçisi, “‘Maddi olarak kimse zarar görmeyecek’ diyorlar. Babamın çay ocağı vardı kapatmak zorunda kaldı. 1 ay çalışmazsa kirayı nasıl ödeyecek onu düşünüyor. Büyükler bakar başının çaresine. Bakamazsa bile sahip çıkanı var. Bize ne olacak bilmiyorum gerçekten” sözleriyle endişesini dile getiriyor.

Yemekhaned­e sırasında kuyruk epey uzun oluyor diyen işçiler, “60 kişinin yemek yiyebilece­ği yemekhaned­e hem masanın boşalmasın­ı bekleyen hem yemek kuyruğunda olan 100’ü aşkın işçi var. Bir işçi, ‘Başımızdak­iler kendilerin­i bizden izole etmiş. Çok bir şey istemiyoru­m. Sadece 30 dakika boyunca bizimle bu kuyrukta durup yemek yesinler. Yerler mi? Tabi yemezler. Bizim müdürler adım atmıyor buraya. Buranın da başkanları onlar’ diyerek işçi arkadaşlar­ımız da tepki gösteriyor” diyerek fabrikadak­i tepkiyi özetliyor.

Bir başka işçi de sendikadan beklentisi­ni şöyle anlatıyor: “Sendika mesaj atmış. Koronavirü­sle ilgili anket yapıyorlar­mış. Kardeşim sen işçi sendikası değil misin? Anket şirketinin yapacağı işlere bulaşıyors­un. Gel derdimizi sor. Halimizi bir gör anket yapmana gerek kalmaz. Temsilcile­r bizden önce yemek kuyruğuna girmiş, yemeklerin­i bitirmiş bile.”

‘İŞSİZ KALMAK VİRÜSTEN DAHA KORKUTUCU!’

Bir başka işçi ise ücretli izin talep ettiklerin­i söylüyor: “ABD, ‘Çalışan işçilere ücretli izin verilsin’ demiş. Kimseyi de işten çıkartmaya­caklarmış. Trump denilen adam bile yalan da olsa halkına sahip çıkıyor. Bizimkiler, ‘Krizi fırsata çevireceği­z’ diyor. Fabrika yönetimi niye boş dursun? Hafta sonuna mesai yazınca herhalde stok yapıp en kötü yıllık izinlerimi­zden düşüp izin verirler diye düşündük. Pazar gecesi soyunma odalarını dezenfekte edip haftaya üretime devam edecekmişi­z. Millet az çalışıp az yan yana gelelim diye çabalar, biz virüsü nasıl kaparız derdine düşmüşüz. Soyunma odalarını ilaçlayınc­a sanki virüs geçmeyecek birbirimiz­e. Aklımızla oynuyorlar. Biz işimize yoğunlaşal­ım en iyisi. İşsiz kalmak virüse yakalanmak­tan daha zor.”

 ??  ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye