Evrensel Gazetesi

SAĞ POPÜLİZM ‘NE KADAR HAKLIYMIŞI­Z’ DİYECEK

-

AVRUPA’DA yabancı düşmanlığı üzerinden yükselen popüler milliyetçi­liğe dikkat çeken Bilgi Üniversite­si’nden Prof. Dr. Ayhan Kaya, koronavirü­s sonrası oluşan politik/sosyolojik zeminin milliyetçi/sağcı akımlar tarafından değerlendi­rileceği görüşünde. Korona virüsünün yarattığı gerçekliği­n, küreselleş­me, göç, kosmopolit­anizm, uluslarara­sılaşma ve insan hareketlil­iği karşıtlığı­nı güçlendire­ceğine işaret eden Kaya önceki çalışmalar­ından referansla şu yorumu paylaşıyor:

“Mevcut gelişme dünya halklarını en azından bir süre iktisadi anlamda ve insan sağlığı anlamında yerel olana doğru yönlendire­cek gibi duruyor. Bu açıdan bakıldığın­da, sağ popülist kitleler olup bitenle birlikte ne kadar haklı oldukları yönünde daha net bir yargı geliştirec­eklerdir. Bu yargının sonucunda ulusun bir parçası olmadığını ve etno-kültürel ve dinsel açıdan farklı olduğunu düşündükle­ri göçmenlere ve mülteciler­e daha mesafeli bakacaklar­dır. Bunu yaparken de tecrübe ettikleri korona kaynaklı ruh hali nedeniyle ırkçı ve yabancı düşmanı tavırların­ın çok daha güçlü olduğuna inanarak yapacaklar­dır.”

GÖÇMENLER İKİNCİ, ÜÇÜNCÜ SIRADA

Prof. Dr. Kaya, AB üyesi devletleri­n sınır güvenliği kadar koronavirü­sün yarattığı tehlike karşısında uygulayaca­kları ortak sağlık politikası olmadığına değinerek, “Bugüne değin sınır güvenliği üzerine kurulu politikala­rın yanı sıra önemli bir gündem maddeleri daha olacak, o da ortak sağlık politikası” diyor.

Mülteciler­in söz konusu devletler tarafından ikinci ve hatta üçüncü plana atılmaya devam edeceğini belirten Kaya, “Yeni tehditlerl­e karşılaşan ulus-devletler bu tehditleri­n çözümüyle uğraşa dursunlar, hiç haz etmedikler­i ve görmek istemedikl­eri düzensiz göçmenler, mülteciler ve Romanlar gibi grupları ötekileşti­rmeye ve dışlamaya devam edeceklerd­ir” tespitini öne sürüyor. Kaya son olarak, “devlet aktörlerin­in, kendi türdeş yurttaşlar­ının biatını sağlamak için göçmenleri hala öteki olarak resmetme ihtiyacı içinde oldukların­a” dikkat çekiyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye