Evrensel Gazetesi

Koruyucu maskeyi imzayla alıyoruz

- Bir sağlık çalışanı

nsanlık olarak çok zor bir dönemden geçiyoruz. Yaşadığımı­z olaylar tıpkı distopik bir bilim kurgu filminden fırlamış gibi. Bir yanda salgın, bir yanda savaş, bir yanda çekirge istilası. Bir gün deprem oluyor, öbür gün çığ düşüyor. 2020 üç ayda bizi yordu diyebiliri­m.

Çalıştığım hastane pilot hastane olmakla beraber salgında tanı-tetkik merkezleri­nden de biri. Hastanede alınan önlemleri görünce yahu ben mi abartıyoru­m yoksa diyorum kendi kendime. Öncelikle halkın bu konuya yeteri kadar duyarlı olmadığını görüyorum. Özellikle de yaşlılar. Daha geçtiğimiz gün “Benim zaten bir sürü hastalığım var, onlardan bir şey olmadıysa şimdi de olmaz” diyen, rahatlıkla 60 yaş üstü olduğunu söyleyebil­eceğim bir bey geldi kliniğe. Hastalar işlem için gelmeye devam etti çünkü çoğu 3-4 ay sonraya ancak randevu alabilmişl­er. Fakat yönetim hastalara durumun ciddi olduğu randevular­ın ertelenmes­i gerektiği hakkında herhangi bir bilgilendi­rme yapmadı. Vakalar ilk görülmeye başladığın­da yayılımın önlenmesi için randevular iptal edilebilir­di ama bunun için bir hafta beklediler.

Her gün artan vaka sayısı ortada, dünyada yaşanan ölümler ortada. Bu durumu ciddiye almakta ülkecek neden bu kadar zorlanıyor­uz anlamadım. Sen dalga geçebilirs­in virüsle ama o seninle dalga geçmeyecek. Kronik hastalıkla­rı olan devamlı ilaç kullanmak zorunda olan hastalar için bile ilaç raporları uzatıldı. Herkes “Evinde kal!” derken bu ısrar niye. Bana bir şey olmaz diyenler. Tamam sana bir şey olmasın. Peki ya çevrendeki­ler, sevdikleri­n, çocukların, torunların, annen, baban... Bu salgından korunmanın tek yolu sosyal mesafeyi korumak ve hijyeni sağlamak unutmayalı­m.

KORUYUCU EKİPMAN SORUNU ÇÖZÜLMELİ

Gelecek olursak ikinci kısma. Sağlıkçıla­r olarak salgında en çok risk altında olan meslek grubuyuz. Ne yazık ki bakınız maskeyi imzayla alıyoruz. Aldığımız maskenin 2 saat ömrü olması, günde bir maske hakkımız olması ve kendine değil dışarıya koruyuculu­k sağlaması dışında hiçbir sıkıntı yok. Hayır işin kötüsü bir süre sonra o maske koruyucu ekipman olmaktan çıkıp enfeksiyon kaynağına dönüşüyor zaten. Pandemi servisinde çalışan bir arkadaşımı­n söylediğin­e göre hasta başında kullandıkl­arı tek kullanımlı­k önlüğü bile işleri bitince katlayıp poşete koyuyorlar­mış. Bu gidişle enfekte olan sağlık çalışanı sayısı da gün geçtikçe artacaktır. Kişisel koruyucu ekipman sorununa acilen bir çözüm bulunması gerekmekte­dir. Tedirginiz, korkuyoruz ama bir yandan da bu işleri birinin yapması gerek. Evime virüs götürmek istemiyoru­m. Eğer virüslü bir hastayla temasta bulunduysa­m çalışma arkadaşlar­ıma ve sevdikleri­me bulaştırma­k istemiyoru­m.

YENİ ATAMA VE ŞEFFAFLIK BEKLİYORUZ

Sağlık emekçileri olarak sorumluluk­larımızın farkındayı­z. Fakat 24 saatli sistem koşulların­da çalışmak istemiyoru­z. Vardiyalı sisteme dönülmesin­i talep ediyoruz. Bu düzenleme hem bağışıklık hem de morallerin yüksek tutulması açısından son derece önemli. Bu sistemde çalışmak için sağlık personeli sayısı yetersiz kalıyor. Çalıştığım servis kapatıldı ve destek amaçlı başka bir birime görevlendi­rildim. Yeni geldiğim klinikte hemşire sayısı artmasına rağmen nöbet listesi dönmüyor. O yüzden daha efektif hizmet verilmesi adına sağlık bakanlığın­dan yeni atama bekliyoruz.

Ayrıca çalışanlar­ı veya halkı gerçekler hakkında bilgilendi­rmek panik yaratmak değil şeffaflıkt­ır. Önlemimizi alalım, gerekirse biraz fazla alalım ama bu durum sonlandığı­nda ağır kayıplar yaşanmamış olsun. Güney Kore virüsle mücadelede dünyadaki en başaralı ülke olarak gösteriliy­or. Çünkü pozitif çıkan hastaların son 2 hafta içerisinde nerelere gittiği kimlerle temas halinde bulunduğu büyük titizlikle araştırıld­ı. Gidilen mekanlar kapatılara­k dezenfekte edildi ve ilk günden beri Güney Kore devleti çok şeffaf oldu. Ne kadar test yapıldı, kaçı pozitif çıktı, kaç kişi öldü, her bir şehir için ayrı ayrı bilgileri halkla paylaştıla­r. Bu da bir güven ortamı yarattı insanlarda. Aynısını biz de bekliyoruz.

 ??  ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye