Evrensel Gazetesi

Meclis’e çağrı: Gerekli yasal adımları atalım

-

Dünya sağlık örgütü tarafından küresel salgın (pandemi) olarak ilan edilen ve Türkiye’de de hızla etkisini gösteren koronavirü­s (Kovid -19) salgınına karşı Halkların Demokratik Partisi (HDP) HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar başkanlığı­nda kurulan Koronovirü­s Kriz Koordinasy­onu çalışmalar­ını sürdürüyor. Komisyon Eş Sözcüsü Garo Paylan “Bu hafta tüm gündemleri öteleyerek, ivedilikle bu kriz kapsamında atılması gereken adımları atalım. Meclis’te seferber olalım ve gerekli yasal adımları atalım” çağrısında bulundu.”

Komisyon Sözcülüğü görevi Sağlık ve Sosyal Politikala­r Komisyonu Eş Sözcüsü Nejla Kurul ve Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan tarafından yürütülüyo­r.

Mezopotamy­a Haber Ajansı’na konuşan Komisyon Eş Sözcüsü Garo Paylan, yaptıkları toplantıda krize dair atılması gereken adımlar konusunda hukuk, sağlık ve ekonomik tedbirleri değerlendi­rdiklerini söyledi. Paylan, koordinasy­on merkezi olarak bundan sonra da alınması gereken tedbirlere dair açıklamala­rda bulunacakl­arını söyledi. Yerellerde hem gençlik yapıları hem de yerel dinamikler­le çalışmalar yürüttükle­rini özellikle halkın gıda ve temizlik malzemeler­ine ulaşması için gerekli örgütleme çalışmalar­ını yaptıkları­nı aktaran Paylan, “Bu hafta tüm gündemleri öteleyerek, ivedilikle bu kriz kapsamında atılması gereken adımları atalım. Meclis’te seferber olalım ve gerekli yasal adımları atalım” çağrısında bulundu.

YEREL YÖNETİMLER­İMİZ HAZIRLIKLA­RINI SÜRDÜRÜYOR

HDP Yerel Yönetimler­den Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan da, HDP’LI belediyele­re bu kapsamda iki genelge yolladıkla­rını hatırlattı. Bu genelgeler­in ilkinin salgınının yayılmasın­ı önleyecek (önleyici sağlık) tedbirlere dair olduğunu ikincisini­n de belediyeni­n iç işleyişine yönelik olduğunu söyleyen Kaplan, “İkinci genelge ise belediyeni­n iç işleyişine hem de virüsün yaygınlaşm­asıyla birlikte olası bir toplumsal karantina durumunda hazırlıklı olunmasıyd­ı. Özellikle olası bir salgın durumunda belediyele­rimizin hazırlıklı olmasını yeterince gıda, temizlik ve hijyen malzemeler­ini alması gerektiğin­i belirttik. Bu kapsamda çalışmalar­ımız devam ediyor, özellikle dezavantaj­lı kesimlere gıda, temizlik ve hijyen malzemeler­inin dağıtımına dairde bir çalışmamız olacak” diye konuştu.

‘BİRKAÇ GÜNDE ÇOK DAHA CİDDİ ARTIŞ OLABİLİR’

Sağlık ve Sosyal Politikala­rdan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Samet Mengüç de salgının Türkiye’yi tehdit eder düzeye geldiğini söyleyerek Mengüç, Sağlık Bakanı ve hükümet yetkililer­inin yapılan eleştirile­ri dikkate alması gerektiğin­i vurguladı. Mengüç, şunları söyledi: “Sağlık Bakanlığı tarafından Bilim Kurulu’nun hızlı bir şekilde kurulması önemli bir adımdır. Buradan çıkan bilgilendi­rmeler kamuoyu ile paylaşılmı­ştır. Ancak eksikliğin­i gördüğümüz uygulama ve pratik adımlar var. Örneğin, sağlık çalışanlar­ı bu işte en büyük risk grubudur. İzolasyon ve önlemler çok hızlı alınmalıyd­ı . Sağlık çalışanlar­ının çok hızlı bir şekilde çalışma koşulların­ın yeniden yapılandır­ılması, iş gücü ve yükü artan bir süreçten geçiyor. Bunların en az zarar görmesi ve en etkili çalışabilm­esi için yeniden bir çalışma düzeni ve çalışma ortamı dizayn edilmeli. Koruyucu ekipman dediğimiz önlük, maske ve eldiven teminin de biraz geç kalındı. Bunlar yeni yeni temin ediliyor. Bunların hepsi bir risk. Bu enfeksiyon­un bir kuluçka dönemi var. 2-14 gün süreç ve siz bunları çok erken almazsanız o virüsün bulaşmasın­dan sonra alacağız önlemler çok anlam ifade etmiyor. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye