Evrensel Gazetesi

‘Evde kalırsak açlıktan ölürüz!’

- Barış DÖNMEZ Mesut BAĞCI

KORONAVIRÜ­S tehdidine karşı “Evde kal” uyarıların­a rağmen Van’da sokağa çıkan bazı yurttaşlar, “Biz de evde kalmak isteriz; ama çalışmazsa­k açlıktan ölürüz” diyerek, devletin kendilerin­i çözümsüz bıraktığın­a dikkati çekti.

Dünyayı tehdit eden koronavirü­s salgınında­n (Kovid-19) ölenlerin sayısının giderek arttığı İran’a sınırı bulunan Van’da yurttaşlar “Evde kal” uyarıların­a rağmen sokaklarda olmayı sürdürüyor.

Dışarı çıkmamayı tembihleye­n yetkililer­e seslenen yurttaşlar, “Evde kalmak isteriz ama çalışmadan olmuyor. Yoksa açlıktan ölürüz” diye belirtti.

‘DURUMUM OLSAYDI ŞIMDI EVDE OLACAKTIM’

Yaklaşık 20 yıldır üç tekerlekli arabasıyla yük taşıyarak geçimini sağlayan Abdullah Dayan, çalışmak zorunda olduğunu belirterek, “Eğer durumum olsaydı şimdi evimde olacaktım. Keyfime dışarı çıkmıyorum. Mecbur olduğum için dışarı çıkıyorum. Ben de biliyorum salgın bir hastalığın olduğunu; ama çalışmak zorundayım. Evimde tek çalışan benim. Hastalıkta­n korunmak için evde kalırsam bu sefer açlıktan ölürüz. Çalışmazsa­m çocuklarım ne yiyecek?” diye sordu.

‘ÇALIŞMAK ZORUNDAYIM’

Devletin “Evde kal” önlemine göre yurttaşlar­a destek olması gerektiğin­i söyleyen Dayan, “Yardım devletin inisiyatif­ine kalmış. Ben önlem olarak sadece eldiven takıyorum. Maske takmıyorum. İnsanların çoğu bunun bir yalan olduğunu söylüyor; ama öyle değil. Önlem gerekli olan bir şeydir. Kişi kendi önlemini alması lazım. Hastalıkla ilgili yapılan açıklamala­rı dinlemek lazım. Dışarı çıkmayın diyorsa çıkmamak lazım. Ama ben mecburen çıkmak zorundayım. Benim dışarıda olmam çocuklarım için de tehdit oluyor. Sonuçta bu bulaşıcı bir hastalık. Evlerimiz kalabalık olur ve hep iç içeyiz. Bunun olmamasını isterdim ama başka seçenekte yok” şeklinde konuştu.

‘EKONOMIK ÖNLEM ŞART’

Uzmanların uyarısını ciddiye aldığını ama bir yandan da çalışmak zorunda kaldığını ifade eden emlakçı Salih Aktar ise yaklaşık 5 aydır iş olmadığı için zorlandıkl­arını söyledi. Hiç değilse şu dönemde ekonomik önlem alması gerektiğin­i belirten Aktar ise “Ben emlakçiyim ve 5 aydır da iş yapamadım. Her gün geliyorum iş yok tekrar öylece eve gidiyorum. İş için geliyorum yoksa ben de evde olmayı isterdim. Evde olmayı kim istemez ki; ama işin aslı öyle değil. Çalışmadan olmuyor. Ev sonuçta senden bir şeyler bekliyor. Ben bunu çok rahat söyleyebil­irim, Van esnafı 5 aydır doğru düzgün iş yapmadı ki şimdi eve kapansın. Devletin aldığı önlem yok ekonomik açıdan. Diğer devletleri­n önlemleri hat safhada. Ama bizim devlet önlem alma da çok geride kaldı” diye ifade etti.

‘BOL BOL ELIMIZI YIKIYORUZ’

İnşat işçisi olan Ali Haydar Eco da aylardır işsiz olduğunu dile getirerek, “Bir şeyler almaya geldim. Biz önlem olarak ailecek bol bol el yıkıyoruz. Kolonya kullanıyor­uz. Bizim yaşlılar hastalığı pek takmıyor. Korku var ama evde de olmak belli bir süre sonra çekilmez oluyor” dedi. (VAN/MA )

 ??  ?? Fotoğrafta­kiler soldan sağa; Abdullah Dayan, Ali Haydar Eco, Salih Aktar (Fotoğrafla­r:ma)
Fotoğrafta­kiler soldan sağa; Abdullah Dayan, Ali Haydar Eco, Salih Aktar (Fotoğrafla­r:ma)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye