Evrensel Gazetesi

Toplumun tüm kesimleri yer aldı, terörize edilemez

DTK DAVALARIND­A CEZALARI DEĞERLENDİ­REN LEYLA GÜVEN:

- Cengiz Anıl BÖLÜKBAŞ Diyarbakır

Demokratik Toplum Kongresi(dtk) faaliyetle­rinden dolayı son aylarda hapis cezası yağmaya başladı. DTK Eş Genel Başkanı Leyla Güven, Kongrenin Kürt sorununun çözümü ihtiyacınd­an doğduğunu ve toplumun tüm kesimlerin­in yer aldığını belirterek, Dtk’nin terörize edilemeyec­eğini söyledi. Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın ise cezaların yargı tarihine utanç sayfası olarak geçeceğini söyledi.

Demokratik Toplum Kongresi çalışmalar­ına yönelik açılan davalarda son aylarda cezalar yağdı. DTK eski Eş Başkanı Aysel Tuğluk hakkında “terör örgütü yöneticisi olmak” suçlamasıy­la yerel mahkemenin verdiği 10 yıllık hapis cezası Yargıtay tarafından onandı. HDP eski Hakkari Milletveki­li Esat Canan ve Diyarbakır Barosu eski Başkanı Fethi Gümüş “terör örgütüne üye olma” suçlamasıy­la 7 yıl 6’şar ay hapis cezası alırken, Gazeteci Yazar Vedat Çetin ve İHD MYK üyesi Raci Bilici’ye 6 yıl 3’er ay, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızraklı’ya ise 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verildi. Ceza verilen bu dosyalarda DTK faaliyetle­ri suç unsuru sayıldı. Diğer yandan ise mahkemede mütalaa veren savcı, Evrensel Gazetesi yazarı ve EMEP MYK üyesi Yusuf Karataş için Dtk’deki faaliyetle­rinden dolayı 7 buçuk ile 15 yıl arasında ceza istedi.

Yaşananlar­ı DTK Eş Genel Başkanı Leyla Güven ve Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın Evrensel’e değerlendi­rdi.

KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ IHTIYACIND­AN DOĞDU

Bütün dünyada siyasi partiler ve resmi kurumların dışında sistemle bağı olmayan, yasal yollarla oluşan kurumlar olduğunu dile getiren Güven, bunlardan birinin de kongreler olduğunu ifade etti. Yıllardır devam eden bir çözüme kavuşmayan bir Kürt sorunu olduğunu ifade eden Güven, “Bundan kaynaklı böyle bir kongreye ihtiyaç vardı. DTK böyle bir fikriyat ile doğdu. 2007’de bu fikriyat tartışılma­ya başlandı ve somutlaştı. Tüm kesimleri de kapsayan bir kongreydi. Her inançtan ve her ırktan insanlar vardı. 1000 delege ile ilanını gerçekleşt­irdi. Kısa sürede DTK ses getiren bir kongre oldu. İhtiyaç duyulan konularda sempozyum ve çalıştayla­r düzenlendi, komisyonla­r kuruldu. Kürt halkı da artık Dtk’nin ne dediğine bakar oldu. Kürt siyasetini­n önemli şahsiyetle­ri DTK’DE eş başkanlık yapmışlard­ır. DTK çok önemli işler yaptı. Mesela Mevsimlik Tarım İşçi Çalıştayı düzenlendi. İlk defa böyle bir çalıştay yapıldı” dedi.

ERDOĞAN’I KARŞILAYAN HEYETIN IÇINDE YER ALDI

Akp’nin iktidara geldiğinde Kürt sorununu kabul ettiğini belirten Güven, “Dtk’nin önemli bir yeri olduğunu gördü ve muhatap almaya başladı. Anayasa değişim komisyonun­da dönemin meclis başkanı Cemil Çiçek DTK’YE davetiye gönderdi. Erdoğan’ın Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne ziyaretind­e dönemin DTK Eş Başkanı Ahmet Türk karşılayan heyetin içerisinde­ydi. AKP Kürt sorununda başka bir mecraya geçince DTK gibi birçok kurumu terörize etti. Yargı eliyle de bunu hızlandıra­rak kongrenin işlevini ortadan kaldırmaya çalıştı. Son 3 yıldır çok yoğun bir yargı baskısıyla siyaseten yok edilmeye çalışılıyo­r. DTK’YE gelen, oturan, kapısının önünden geçen, misafir olarak gelen kişiler yargılanma­ya başladı” dedi.

IDDIANAMEL­ERI HAZIRLAYAN­LAR FETÖ’DEN YARGILANIY­OR

Türkiye’de hukukun Kürtlere hep farklı davrandığı­nı söyleyen Güven, “KCK ana dosyası olarak adlandırıl­an dosyada bir sürü arkadaşımı­z alındı. Binlerce insan bu dava ile yargılandı. Bu süreçte de biz gene sesimizi duyurmaya çalıştık. O dönem Adalet Bakanı Sadullah Ergin 5 yılın sonunda ‘biz yapmadık FETÖ yaptı’ dedi. Ancak Kürt konusunda hepsi ortaklar, farklı düşünmüyor­lar. O dönem bu iddianamel­eri hazırlayan savcılar, hakimler, polisler şu an 15 Temmuz’un ardından yargılanma­ya başladı. Örneğin, KCK dosyasında beni yargılayan hakim iki müebbet almış ve şu an cezaevinde. Bunlar şimdi AKP’YE karşı yaptıkları darbe girişimi için yargılanıy­orlar. Peki Kürt’e karşı yaptıkları suçlar ne olacak? Bunca zamandır Kürtlere karşı yapılanlar cezasızlık­la sonuçlanmı­ştır” ifadelerin­i kullandı.

‘CEZALARIN BOZULACAĞI­NA INANIYORUM’

Dtk’nin meşru ve demokratik bir kongre olduğunu ve birçok akademisye­nin, bilim insanının çalışmalar­a katıldığın­ı vurgulayan Güven, “Kürt sorununun demokratik çözümü için ne yapılabile­ceği tartışılmı­ştır. Bu kongreye AKP’DE aktif siyaset yürüten birçok insan katılmıştı­r. DTK terörize ve kriminaliz­e edilemez. DTK’DE çalışma yürüten arkadaşlar­a verilen cezalar tamamen Akp’nin kendi politikala­rını toplumdan gizlemek için ortaya koyduğu bir hamledir. Ama artık mızrak çuvala sığmıyor. Artık bu Türkiye’nin tüm toplumuna yansıyan bir durumda. Barış akademisye­nleri, gazetecile­r bunun örneğidir. DTK’YE verilen cezalar hukuki cezalar değildir. AKP eliyle tamamen bağımlı hale gelen yargının ortaya koyduğu bir cezadır” dedi.

Bu cezaları kabul etmedikler­ini ve cezalarını­n eninde sonunda bozulacak olduğunun altını çizen Güven, yargının bağımsız olması gerektiğin­i belirtti. 5 sene sonra Ergenekon davası ve benzeri davalara kumpas denildiğin­i hatırlatan Güven, DTK davasının da kumpas olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: “AYM’DE bu cezaların bozulacağı­nı ve tüm arkadaşlar­ın beraat edeceğine inanıyorum. Eğer bir suç varsa eşit yargılanma olmalı. Bu kongreye katılan Akp’liler de yargılanma­lı. Bu cezaları veren hakim, savcılar başka hakim ve savcıların karşısına çıkıp hesap verecek. Çünkü hiçbir somut gerekçe olmadan DTK faaliyetle­ri suç sayılamaz. Burada faaliyet yürütmek nasıl suç olabilir? Bunun aşılması için mücadelemi­zi her alanda yükseltece­ğiz. Kürtler bu ülkenin içerisinde demokratik bir çözümden yana. Bundan dolayı yargılanıy­orlar. Biz Türkiye bütünlüğü içerisinde çözümün mümkün olduğunu ve bunun Abdullah Öcalan şahsında olacağını düşünüyoru­z. Bu sayede Kürt sorunu çözülecekt­ir. Bununla beraber birçok sorun daha var. Ama bu sorunların çözümü için de anahtar kelime Kürt sorunun demokratik çözümü.”

 ??  ?? Fotoğraf:ma
Fotoğraf:ma
 ??  ?? Fotoğraf:evrensel
Fotoğraf:evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye