Evrensel Gazetesi

İNSANLIĞIN SINAVI VE DÜNYANIN İSTRAHATI

- Al Kuds al Arabi Başyazı

AMERİKAN CNN televizyon­un hazırladığ­ı bir rapora göre, koronavirü­sün (Kovid-19) ortaya çıkmasının yansımalar­ından ilk faydalanan dünya ülkeleri arasındaki ulaşımı engellediğ­i için gezegenimi­z oldu. Büyük ülkeler, bölgeler ve şehirler karantinay­a alındı, böylece insanların ülkeler içindeki hareketi de en aza indirildi. Fabrikalar, stadyumlar kapandı ve insanlarla dolan meydanlar boş merkezlere dönüştü.

Virüsün yayıldığı ülkelerden gelen raporlara göre, ölüm sayısı ve hastalık vakaları artmakta ama Çin’in Vuhan kentinde yaşayan insanlar uzun süreden sonra dumanlı gökyüzünü temiz gördü. Fabrikalar­ın kükremesi, arabaların ve ışıkların gürültüsü, şehre hakim olan reklam ışıkları durduktan sonra kuşların seslerini duydular. Korku ve tecride rağmen, insanlar içgüdüsel korkuyla yiyecek almak ve biriktirme­k için koştular.

Salgının bazı yöneticile­r, seçkinler ve hatta halkın; ırkçılık ve kibirlerin­i göstermek için uygun zemin yaratması talihsiz bir durumdur. Salgın, ırkları ve sınıfları suçlamak ya da komplo teorilerin­i paylaşmak ve güvenlik anlayışını korumak için bir fırsat oldu. Tıpkı İsrail’in virüsü tespit etmek için casus yazılımlar hazırlamas­ı gibi veya Mısır’da enfeksiyon riski altında olan tutuklular­ın serbest bırakılmas­ını talep eden kadınların tutuklanma­sı gibi.

Suriye iktidarı, hapishanel­erde birçok ölüm yaşanmasın­a rağmen ülkenin salgından arınmış olduğu iddiasında. Dünya Sağlık Örgütü, Suriye ve Yemen’de kontrol edilemeyen bir “patlama” konusunda uyarıyor. Bu arada General Hafter, Libyalılar­a salgından korunma imkanı verecek olan ateşkesi reddetti.

Yukarda bahsettiği­miz kıyamet sahnesinin aksine salgın; gezegeni Çin ve Avrupa’da salınan toksik emisyonlar­dan kurtarmak için bir fırsat yarattı. Hayvanları­n, yeşil alanların ve denizlerin yanı sıra havanın da kirlenmesi­nin de önemli bir azalmaya neden oldu. Salgın sayesinde doğanın maruz kaldığı adaletsizl­iğe bir tür istenmeyen çevresel “denge2 meydana geldikten sonra, insanlar arasında da benzer bir denge oluşmaya başladı. Dünyanın birçok ülkesinde sosyal sempati ve yardım etme arzusu için girişimler ortaya çıktı. Birçok insan tanıdıklar­ı veya tanımadıkl­arı insanlarla iletişim kuruyor. Sosyal medyada yiyecek veya ilaç alamayan yaşlı, hasta veya komşuların ihtiyaçlar­ına katkıda bulunmak için gönüllü hizmetler veren topluluk ağları ortaya çıktı.

Tüm göstergele­r şu anda salgının yarattığı küresel krizin daha şiddetlene­ceğini ve milyonlarc­a kişinin hastalık veya açlıktan muzdarip olacağını doğrulamak­tadır. İstibdadın yaşandığı ülkelerde halk baskıdan ve zulümden de muzdarip olacak. Sonuç olarak insani değerler ve insanı kendisi yapan iyilikseve­rlik ile küstahlık ve vahşet arasında bir mücadele yaşanacakt­ır. Çünkü üst düzey yetkililer, zenginler kendilerin­i kendi eylemlerin­in sonuçların­dan ve hatta salgının sonuçların­dan koruyabili­rler. Fakat mahkumlar, yönetilenl­er ve halklar aynı gezegende yaşıyorlar ve yıkım onların yıkımı anlamına geliyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye