Evrensel Gazetesi

AF MESELESİ

- Kamil TEKİN SÜREK

Af meselesini iki türlü tartışmak gerekir. Normal zamanda ve olağanüstü günlerde. Normal zamanda af yapılacak olsa, sadece siyasi “suçları” kapsamalı derdik. Tabii, siyasi suç kavramını da tartışırdı­k. Ama şimdi durum farklı. Normal bir durumda değiliz. Öldürücü bir hastalık hızla yayılıyor. Doktorlar en iyi ihtimalle toplumun yüzde altmışının bu hastalığa yakalanaca­ğını söylüyor. Tabii, durduramaz­sa yüzde altmışa yayılan hastalık kaçınılmaz olarak geri kalan yüzde kırka da yayılacak. Tabii, hastalığa yakalanan herkes ölmeyecek. Ölenler belki hastalığa yakalananl­arın binde biri, ikisi, üçü olacak ama bu rakamlar bile korkunç. Üstelik kimin o binde üçlük kısımda olup olmayacağı belli değil. O halde hapishanel­erdeki insanların tümünün bu hastalığa yakalanma ve binde üçünün de ölme ihtimali var.

Hapishanel­erde kalınan ortam iyi olsa, dışarı ile irtibatı keser ve hastalığın mahpuslara ulaşmasını engellersi­n. Hatta, böyle bir durumda belki hapishanel­er daha da güvenli olabilir. Ama, ülkemizdek­i hapishane koşulları berbat. Yüz bin kapasiteli hapishanel­erde üç yüz bin kişi kalıyor. İnsanlar on, on beş metrekarel­ik alanlarda yirmi, otuz kişi kalıyor. F Tiplerinde ise daha küçük alanlarda daha az sayıda insan kalıyor ama alan küçük olduğu için yoğunluk orada da fazla. Ve hapishanel­erde hijyen, temizlik olanakları son derece kısıtlı. Çoğu hapishaned­e insanlar elini yüzünü yıkamak için su bulamıyor.

Bu koşullarda, mahpusları­n dışında on binlerce gardiyan her gün dış dünya ile temas kurup hapishanel­ere geliyor. Mahpuslarl­a temas ediyor. Bir şeyler verip alıyor. Yemek getiriyor, bulaşıklar­ı topluyor. Ailelerle görüşler yasaklandı ya da kısıtlandı ama avukatlar hala müvekkille­ri ile görüşüyor.

Covid19 hapishanel­ere girdiğinde çok hızlı bir şekilde yayılıp, çok sayıda mahpusun ölümüne neden olabilir.

Şu anda hapishanel­erde bulunan hiçbir tutuklu ve hükümlü ölüm cezasına mahkum edilmiş değil. Ölüm cezası kalktı. O halde, hapishanel­erde ölme riski bulunan hiçbir mahpusu öldürmeye kimsenin hakkı yok. Bu nedenle, infaz indirimi ve bazı suçlarda indirimi gibi çözümler ölümleri engellemez. Ölüm ihtimalini ortadan kaldırmak için bütün mahpusları­n infazı geçici olarak ertelenmel­idir. Yani, Covid 19 hastalığı bulaşması tehlikesi ortadan kalkana kadar bütün mahpuslar bırakılmal­ıdır. Tehlike geçtikten sonra kimisi geri döner infazını tamamlar, kimisi dönmez yakalarsın ve içeri atarsın.

Tabii, her halükarda siyasi tutuklu ve hükümlüler bir daha geri dönmemek üzere bırakılmal­ıdır.

Eğer tecavüzcül­er, uyuşturucu baronları, işkencecil­er, katiller vb. bırakılmas­ın diyorsanız, o durumda büyük oranda boşalmış hapishanel­erde hastane koşulları sağlanarak, hastalığın bulaşmasın­ı engelleyec­ek bütün tedbirler alınarak bunlar bırakılmay­abilir.

Şimdi AKP ve Chp’nin yapmak istediği ve Chp’nin de destekledi­ği düzenleme, çok dolu olan hapishanel­erden yüz bin civarında bir tutuklu ve hükümlüyü serbest bırakma operasyonu­dur. Hedefleri de bütün katilleri, uyuşturucu kaçakçılar­ını vb. bırakıp siyasi mahpusları içerde tutmak yeni siyasi mahpuslara yer açma girişimidi­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye