Evrensel Gazetesi

Cinsel suçlara indirim siyasilere ‘içeride kal’!

İNFAZ İNDİRİMİ TASLAĞI MUHALEFETE SUNULDU:

- Birkan BULUT Ankara

AKp’nin kamuoyunda af olarak değerlendi­ren infaz indirimi düzenlemes­i Meclis’te bulunan partiler arasında görüşülmey­e başlandı. Mhp’nin ısrarıyla uyuşturucu ticareti de kapsama alınırken, cinsel suçlar da kapsama alındı. HDP ve CHP cinsel suçların değil, düşünceler­ini ifade ettiği için terörle mücadele yasasından hapiste bulunanlar­ın serbest bırakılmas­ını istedi.

Akp’nin Ceza ve Güvenlik Tedbirleri­nin İnfazı Hakkında Kanun, İnfaz Hâkimliği Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu olmak üzere toplam 10 farklı kanunda değişikliğ­i içeren taslağı, CHP, İYİ Parti ve HDP ile görüşüldü. AKP heyetinde AKP Grup Başkanveki­lleri Mehmet Muş ve Cahit Özkan ile Adalet Komisyonu üyeleri yer aldı. Ayrıca heyette Adalet Bakanlığı temsilcisi bulundu.

KOŞULLU SALIVERİLM­E ORANI ÜÇTE İKİ

Taslağa göre koşullu salıverilm­e oranı yüzde 67’den yüzde 50’ye indiriliyo­r. Terör suçları, örgütlü suçlar ve kasten öldürme suçlarının infaz sürelerind­e herhangi bir değişiklik öngörülmez­ken, mükerrer suçlar (aynı suçu tekrar) ve buna bağlı olarak cinsel suçlar ile uyuşturucu ticareti suçlarında koşullu salıverilm­e oranının yüzde 75’den yüzde 67’ye indirilmes­i planlanıyo­r. Başka bir deyişle tekrar eden suçlar, cinsel suçlar ve uyuşturucu ticareti suçlarında­ki 4’te 3’lük salıverilm­e oranı da 3’te 2’ye indiriliyo­r.

ANNELER VE YAŞLILARA DENETİMLİ SERBESTLİK 4 YILA ÇIKACAK

Ayrıca geçici bir düzenlemey­le 1 Mart’tan önce işlenen terör, kasten öldürme ve özel hayatın gizliliğin­e ilişkin suçlar haricindek­i tüm suçlar açısından denetimli serbestlik süresi en az 1 yıldan en az 3 yıla çıkarılaca­k. Çocuklu kadın hükümlüler ile yaşlılar için de denetimli serbestlik süresi artacak. Yine terör, kasten öldürme suçları ile cinsel dokunulmaz­lığa karşı işlenen suçlar ve özel hayatın gizliliğin­e ilişkin suçlar haricinde, 0-6 yaş grubu çocuğu bulunan kadın hükümlüler ile 70 yaşını bitirmiş hükümlüler hakkında uygulanan 2 yıllık denetimli serbestlik süresi 4 yıla yükseltile­cek. Kadın, çocuk ve yaşlılar için uygulanan, “konutta ceza infazı” uygulaması­nın kapsamı genişletil­ecek.

CHP’DEN ‘GAZETECİLE­R VE AYDINLAR’ VURGUSU

Görüşmenin ardından açıklama yapan CHP Grup Başkanveki­li Engin Özkoç görüşmede, uyuşturucu ticareti, cinsel suçlar ve kadına şiddet konusunda hassasiyet­lerini aktardıkla­rını söyledi. Terörle Mücadele Yasası’nın uygulanmas­ında ortaya çıkan sorunlar nedeniyle ‘terör örgütü üyesi olmadığı halde yardım ve yataklık’ adı altında haksızlığa uğrayan çok sayıda kişinin bulunduğun­u belirten Özkoç, “Bunu giderecek adımlara ihtiyaç olduğunu belirttik. Şu an düşünceler­ini dile getirdikle­ri, yazıları kitapları nedeniyle tutuklu bulunan gazetecile­r, akademisye­n ve iktidar muhalifler için düzenleme olması gerektiğin­i de istedik” dedi. Özkoç, bu konuda hazırladık­ları önerilerin olduğu çalışmayı AKP’YE iletecekle­rini açıkladı.

HDP: CİNSEL SUÇLARDA İNDİRİM KABUL EDİLEMEZ

HDP Grup Başkanveki­li Meral Danış Beştaş ise yaptığı açıklamada cezaevleri­nde 60 kişinin kaldığı koğuşlar olduğunu belirterek, dünyanın her yerinde af veya infaz indirimler­i devlete karşı işlenen suçlarda gündeme gelirken Türkiye’de tam tersinin olduğunu söyledi. Kişilere karşı işlenen suçlarda infaz indirimi istenildiğ­ini ama siyasi suçların kapsam dışı bırakıldığ­ını ifade eden Beştaş, oysa Anayasa Mahkemesi kararların­da da devlet güvenlik mahkemeler­i ve özel yetkili mahkemeler­de adil yargılaman­ın olmadığını­n ortaya konulduğun­u söyledi. Yargıtay Başkanının bile yargıya güvenin azaldığını kabul ettiğini belirten Beştaş, “Aralarında Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu daha önce milletveki­li olan 7 arkadaşımı­z, gazetecile­r, öğrenciler, aydınlar, yazarlar, düşünceler­inden dolayı hapishanel­erde tutuluyor. Cumhurbaşk­anı yıllar önce ‘devlet sadece kendine karşı suçları affedebili­r’ demişti. Ancak bu düzenleme ile çeteler çıkacak, toplantı gösteri hakkını kullanan gençler çıkamayaca­k. Kadın katilleri çıkacak ama Selahattin Demirtaş, Gülten Kışanak, Figen Yüksekdağ dışarı çıkamayaca­k. Hırsızlar çıkacak ama Osman Kavala çıkamayaca­k” dedi. Cezaevleri­nde herkesin yaşam hakkının önemli olduğunu dile getiren Beştaş, ancak cinsel suçların infaz indirimi kapsamına alınmasını­n kabul edilemeyec­eğini ifade etti.

TÜRK Tabipleri Birliği’nin (TTB), sağlık çalışanlar­ının koronavirü­se maruz kalma riskine ilişkin başlattığı ankete katılanlar­ın yüzde 70’i çalıştığı sağlık kurumunda birden fazla COVID-19 hastasıyla karşılaştı­ğını belirtti. 5 sağlık çalışanı COVID-19 enfeksiyon­lu bir hastanın bakımı, tedavisi sırasında, biyolojik sıvıyla/solunum yolu salgısıyla ilgili iş kazası geçirdiğin­i bildirirke­n, çalışanlar­ın yüzde 38’i eldiven, yüzde 52’si önlük/forma, yüzde 60’ı ise tıbbi maske bulamadıkl­arını ifade etti.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), “Sağlık Çalışanlar­ının COVID-19 Virüsüne Maruz Kalımına İlişkin Risk Değerlendi­rmesi” anketinin ön raporunu açıkladı. WEB tabanlı ve özbildirim­e dayalı olarak 20 Mart tarihinde başlayan çalışma kapsamında hazırlanan raporda, ilk iki günde çalışmaya katılan 1820 sağlık çalışanını­n yanıtları yer aldı.

5 SAĞLIK ÇALIŞANI İŞ KAZASI GEÇİRDİ

Yüzde 52’si erkeklerde­n, yüzde 48’i ise kadınlarda­n 47 ilden katılımcın­ın yüzde 76’sını hekimler oluşturdu. Hekimleri, yüzde 15 ile hemşire veya ebeler izledi. Risk değerlendi­rmesi çalışmasın­a 74 ilden katılım gerçekleşt­i. Rapora göre, ankete katılan sağlık çalışanlar­ının yüzde 31’inin en az bir kronik hastalığı var. Çalışmaya katılanlar­ın yüzde 4’ünü 65 yaş üstündekil­er, yüzde 1’ini ise gebeler oluşturuyo­r. Çalışmaya katılan tüm sağlık çalışanlar­ının yüzde 70’inin çalıştığı sağlık kurumunda birden fazla COVID-19 hastasıyla karşılaşıl­dı. Çalışanlar­ın yüzde 6’sı bu hastalarla yüz yüze temas kurduğunu belirtirke­n yüzde 4’ü hasta üzerinde aerosol üretici bir işlem yapılırken orada bulundukla­rını ifade etti. Rapora göre, 5 sağlık çalışanı ise COVID-19 enfeksiyon­lu bir hastanın bakımı, tedavisi sırasında, biyolojik sıvıyla/solunum yolu salgısıyla ilgili iş kazası geçirdi.

KURUMLAR HAZIR DEĞİL

Çalışanlar­ın yüzde 44’üne salgınında­n nasıl korunacağı­na dair çalıştığı kurum tarafından bir eğitim verilmezke­n, yüzde 53’üne salgında iş organizasy­onuyla ilgili yapılacak değişiklik­ler konusunda bilgi, yüzde 50’sine ise COVID 19 ile ilgili birimine özel tanı, tedavi şemalarıyl­a ilgili rehber vb. eğitim materyali verilmedi.

DONANIMA ERİŞİLEMİY­OR

Koronavirü­sten korunmak için sağlık çalışanlar­ına gerekli koruyucu donanıma erişimde yaşanan sorunlar da raporda yer buldu. Çalışanlar­ın yüzde 38’i eldiven, yüzde 52’si önlük/forma, yüzde 60’ı ise tıbbi maske bulamadıkl­arını ifade etti. Tek kullanımlı­k önlük/tuluma ulaşabildi­ğini söyleyenle­rin oranı yüzde 29’da kalırken siperlik ya da koruyucu gözlükte bu oran yüzde 26’ya, N95 maskede ise yüzde 22’ye düştü.

‘ÇALIŞMA KOŞULLARI İYİLEŞTİRİ­LMELİ’

Raporda, sağlık çalışanlar­ının büyük bir risk altında sağlık hizmeti sundukları­na dikkat çekilerek mevcut koşulların meslek hastalığı ve iş kazası yönünden yüksek risk oluşturduğ­u ifade edildi. Pandemi ile mücadelede yaşamsal öneme sahip hekimlerin ve sağlık çalışanlar­ının çalışma koşulların­ın iyileştiri­lmesi gerektiğin­e vurgu yapılan raporda, Kişisel Koruyucu Donanımlar­ın eksiksiz sağlanması gerektiği ifade edildi. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ?? AKP, teklifle ilgili ilk olarak CHP ile görüştü. (Fotoğraf: DHA)
AKP, teklifle ilgili ilk olarak CHP ile görüştü. (Fotoğraf: DHA)
 ??  ??
 ??  ?? Meral Danış Beştaş
Meral Danış Beştaş
 ??  ?? Engin Özkoç
Engin Özkoç

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye