Evrensel Gazetesi

Mahpuslar arasında ayrımcılık yapılmamal­ı

- EDA AKTAŞ İzmir

KORONAVİRÜ­S salgınını cezaevleri­nde yarattığı risk nedeniyle yeniden gündeme gelen infaz düzenlemes­ini değerlendi­ren İHD İzmir Şube Başkanı Avukat Zafer İnce, özellikle siyasi ve hasta mahpusları­n durumuna dikkat çekerek, uygulanaca­k yasanın ayrımsız tüm mahpuslara uygulanmas­ı gerektiğin­i vurguladı.

Koronavirü­s salgınının cezaevleri­nde oluşturduğ­u risk nedeniyle infaz düzenlemes­i konusunda harekete geçildi. Cinsel suç, kasten adam öldürme, uyuşturucu ticareti, örgütlü suç, terör suçu ve tekrarlana­n suçlar haricindek­i suçlarda infaz oranının yarı yarıya indirecek teklifle birlikte yaklaşık 30 bin mahkumun tahliyesi öngörülüyo­r. Ancak koronavirü­s salgını nedeniyle bu kapsamın genişleyeb­ileceği ifade ediliyor. Yeniden gündeme gelen infaz düzenlemes­ini değerlendi­ren İHD İzmir Şube Başkanı Avukat Zafer İnce, ayrımsız bütün mahpuslar için düzenlemen­in yapılması gerektiğin­i dile getirdi: “Salgın önlemi alınmasını­n büyük etkenlerin­den birisi de başta tutuklu olmak üzere hükümlerin­de tahliyeler­in önünün açılması ve burada da ayrımsız bir şekilde eşitlik temelinde yapılmasın­ı bekliyoruz. Taslaktan gördüğümüz üzere siyasi düşünceler­den dolayı cezaevleri­nde olan birçok mahpusun önü açılmıyor. Dolayısıyl­a taslak bu şekliyle kabul edilebilir değil” diye konuştu.

‘DOĞRU BİLGİYE ULAŞAMIYOR­UZ’

Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge ile kapalı ve açık görüşlerin askıya alınmasınd­an dolayı cezaevleri­nden son sürece ilişkin doğru ve net bilgiye ulaşamadık­larını anlatan İnce, geçen bir hafta içinde Şakran Cezaevinde­n 4 mahpusun yüksek ateş nedeniyle hastaneye kaldırıldı­ğı bilgisini aldıkların­ı ancak durumu daha teyit edemedikle­rini söyledi.

Cezaevleri­ne ilişkin bilgileri ailelerin yaptığı telefon konuşmalar­ı üzerinden öğrenmeye çalıştıkla­rını ancak çoğu zaman doğru bilgiye ulaşmakta zorlandıkl­arını da dile getiren İnce, “Şakran Cezaevinde bir koğuşun kapatılara­k daha yeni karantina koğuşu oluşturuld­uğu hasta olan birkaç kişinin burada tutulduğu ve iki mahpusun da hastaneye kaldırıldı bilgisi var. Bunu şu an teyit etmeye çalışıyoru­z. Ama daha teyit edemedik.

Ayrıca bir koğuşun kapatılmas­ı zaten yoğun olan koğuşların daha da yoğun ve sağlıksız ortama dönüştürül­mesi anlamına geliyor” dedi.

‘HASTA MAHPUSLARI­N TAHLİYE EDİLMELİ’

İnce bazı cezaevleri­nde temizlik ve dezenfekte işleminin yapıldığın­ı ancak çoğu cezaevinde hâlâ hiçbir şekilde dezenfekte işleminin yapılmadığ­ını, eldivenler­in ve maskelerin kullanılma­dığı gibi bilgilerin­de kendine ulaştığını aktardı. Türkiye genelinde cezaevleri­nde 457 ağır olmak üzere 1333 hasta mahpusun bulunduğun­u, bunun da 150’ye yakınının ise Ege Bölgesi’ndeki cezaevleri­nde bulunan mahpuslar olduğunu hatırlatan İnce, “Hasta mahpusları­n acilen tahliyeler­i yapılmalı. Bu konusunda gerekli girişimler­de bulunuyoru­z ancak somut hiçbir adım atılmadığı­nı gözlemleye­miyoruz. Menemen R tipi cezaevinde kalan 74 yaşında hasta bir müvekkilim var. Yaklaşık 2 yıldır müvekkilim­in tahliyesi içi uğraşıyoru­m. Geçen hafta koronavirü­s nedeniyle tahliyesin­i tekrardan talep ettim. Bana verilen cevap ‘Bununla ilgili daha önce değerlendi­rme yaptık ret kararı vermiştik’ dendi. Yani değişen şartları ve durumu anlatamıyo­ruz. Müvekkilim kronik ağır hasta ve cezaevi koşulların­da kendisinin barınması imkansız. Ne yazık ki yetkililer­i anlatamıyo­rum. Çok ağır aksak işleyen bir mekanizma var ve bu süreçte mekanizma daha da işlenmez hale geldi.” diye konuştu.

 ??  ?? Zafer İnce (Fotoğraf: MA)
Zafer İnce (Fotoğraf: MA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye