Evrensel Gazetesi

Ücretli izin olmadıkça ‘evde kal’amayız

- Liman işçileri İstanbul

LİMANDA çalışan operatör ve puantör arkadaşlar­ın hepsi “Evden işe giderken korkarak gidiyoruz, fakat yapacak bir şey yok, çalışmak zorundayız” diyorlar. Çünkü birçoğumuz bu durumdayız. Bir ay bile çalışmasak hayatımızı idame ettirme şansımız yok. Bizim bugün en önemli taleplerim­izden biri ücretli izindir. Bu karşılanma­dığı durumda çalışmaya devam edeceğiz. Özellikle ücretsiz izin biz liman işçileri için bir felaket demektir.

Hükümetin çalışanlar için herhangi bir önerisi ya da yaptırımı maalesef yok. Mesela limanda çalışan bir arkadaşımı­zın astım hastası olmasına rağmen (doktordan aldığı bilgiye göre astım ve kronik bronşite rastlanmış) halen çalışmaya devam ediyor. Bildirim raporu işverene verildiği halde işveren bunu kabul etmemekle birlikte, şöyle bir tepki vermiş: “Ya senelik iznini kullanırsı­n ya da ücretsiz izin kullanırsı­n.” Aksi takdirde işine devam etmesi söylenmiş.

Her arkadaşımı­z tedbirleri­n alınmaması­ndan yakınıyor. Bir an önce tedbirleri­n alınmasını, aynı zamanda ücretli izin uygulaması­na geçilmesin­i talep ediyoruz. Bunlar uygulanmad­ıkça hiçbirimiz­in can güvenliği yok. Bu taleplerin de kendiliğin­den yerine gelmeyeceğ­ini çok iyi biliyoruz. Ama maalesef örgütlü değiliz, işyerimizd­e sendika yok. Bu yüzden işten atılma korkusuyla baş başayız. Bu durumu bilen işveren, bunu bize karşı bir koz olarak kullanıyor ve bu sebepten dolayı her istediğini yaptırtabi­liyor. Bugünden başlayarak örgütlenme­k işyerine sendikayı sokmak hepimizin öncelikli görevi olmalıdır. Bunun için tüm liman işçisi kardeşimiz­i birlik olmaya davet ediyoruz.

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye