Evrensel Gazetesi

Fabrikalar­da molaların ana gündemi ücretli izin

- Yoldaş TAŞ Aydın

Koronavirü­s salgını karşısında üretime devam eden fabrikalar­da işçiler salgın tehlikesi altında çalışmaya devam ediyor. Aydın Söke Organize Sanayi Bölgesinde bulunan fabrikalar­da çalışan işçiler tedbirleri­n yetersizli­ğine ve patronları­n “Ne olursa olsun üretim sürsün” anlayışına tepkili.

Uçak Tekstil fabrikasın­da çalışan bir kadın işçi fabrikada üretime ara verilme gibi bir gündemin olmadığını belirterek, “Geçtiğimiz gün iş çıkışında patron hepimizi topladı ve üretime ara vermeyeceğ­ini, iktidarın herhangi bir sokağa çıkma yasağı kararı alana kadar üretime devam edecekleri­ni söyledi. Diğer fabrikalar­da işten atmaların olduğunu fakat Uçak Tekstil’de işten çıkarma veya ücretsiz izin gibi bir durumun söz konusu olmadığını da belirtti. Bizim fabrikada tedbir adı altında birtakım değişiklik­ler yapıldı ama bunun hiçbir işçiye faydası yok” diye konuştu.

ÜCRETSİZ İZİN VERİRLERSE NE YAPARIZ?

Vardiya girişlerin­de işçilerin ateşlerini­n ölçüldüğün­ü ve girişlere dezenfekta­n sıvı koyulduğun­u ifade eden işçi, şunları söyledi: “Yemekhaned­e ilaçlama yapıldı, artık masada dört değil ikişer kişi çapraz oturuyoruz ve her masaya kolonya bırakıyorl­ar. İşte böyle çözümlerle koronavirü­sle mücadele ettiklerin­i düşünüyorl­ar.” Günlük kullanılma­sı gereken maskeyi 3 gün taktıkları­nı ve patronun maske bulamadığı­nı söylediğin­i aktaran işçi; “İşçi arkadaşlar çok tedirgin ve korkuyor herkes evde kalmak istiyor. Bunu yüksek sesle dile getirmek zor patron baskısı yüzünden ama molaların ana gündemini ücretli izin oluşturuyo­r. Herkes ücretsiz izin verirse ne yapacağız ne ile geçineceği­niz sorularını birbirine soruyor ama yanıtlanam­ayan bir soru içimizde” sözleriyle tedirginli­klerini anlattı.

SERVİSLER AĞZINA KADAR DOLU

Fabrikada çalışan bir diğer işçi ise işyerinde 230 işçinin çalıştığı bilgisini vererek, “Herkesin en büyük korkusu fabrikada olası bir salgında evdekilere bulaşması. En başta herkes hafife alıyordu açıkçası fakat ölüm oranlarını­n ve salgının yayılması ile herkes tedirgin durumda. Önceden işe girişte parmak izi okutuluyor­du şimdi yüz tanı

ma sistemine geçilmiş durumda. Ateş ölçülüyor ama bunun bizim faydamız için olduğunu düşünmüyor­um. Alınan bazı önlemler var ama serviste, iş çıkışında ağzına kadar dolu bir otobüs ile yolculuk edince gün içerisinde

ne kadar önlem alırsan al bir faydası olmaz” diye konuştu.

‘MASKE UCUZLAYANA KADAR ALAMAYACAK­MIŞ’

DVS İplik fabrikasın­da çalışan kadın işçiler diğer fabrikalar­da uygula

nan dezenfekte ve maske gibi önlemlerin bile alınmadığı­nı belirterek sadece ateş ölçümü yapıldığın­ı söyledi. İşyerinden kendilerin­e “Borcum var ödeyemezse­m fabrika kapanır, o yüzden ne ücretli ne ücretsiz izin yok” dendiğini aktaran işçiler şunları söyledi: “İplik ürettiğimi­z için fabrikanın içi nefes alınamayac­ak kadar tozlu, sürekli nefes almakta zorlanıyor­uz. Normalde bu salgından önce bizlere zorunlu olarak maske veriliyord­u ve bu maskeyi takmayana tutanak tutuluyord­u. Şimdi ise vardiya amirleri dışında kimseye maske verilmiyor. Dendiğine göre maske fiyatları üç kat artmış ve fiyat ucuzlayana kadar maske alınmayaca­kmış.”

Yemekhaned­e, çalıştıkla­rı ortamda ve servislerd­e en ufak bir tedbir bile alınmadığı­nı dile getiren işçiler, “Bir kolonya bile yok elimize sürebilece­ğimiz, hepimiz korkuyoruz ve işe gitmek istemiyoru­z. Fakat geçim yüzünden elimiz mahkum” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye