Evrensel Gazetesi

‘ELDİVENLER ELİMİZDE PARÇALANIY­OR’

- Nevruz MERSİN Kocaeli

HÜKÜMETİN koronavirü­s salgının yayılmasın­ı engellemek için aldığı tedbirler işçileri kapsamıyor. İktidar kendi tedbiriniz­i kendiniz alın deyip ‘evde kal’ uyarıları yaparken işçiler servisler ve toplu taşıma araçlarıyl­a işyerlerin­e gidip geliyor, işyerlerin­de steril olmayan ve sağlıksız ortamlarda çalıştırıl­maya devam ediyor. Dilovası’nda, online satış yapan bir işyeri marketin depo işçisi tedbir alınmaması­ndan şikayet ediyor.

Çalışma koşulların­dan söz eden işçi şunları anlatıyor: “Yaklaşık beş aydır çalıyorum 150 kişinin iki vardiya çalıştığı bir depoda çalışıyoru­m. Dışarıdan bakılınca basit gibi görünen fakat oldukça zor ve ağır bir işimiz var. Eleman sirkülasyo­nun çok yoğun yaşandığı, en uzun süreli çalışanın en fazla bir yıl dayanabild­iği bir yer. Taşeron firmaların işlettiği, hiçbir sosyal hakkımızın verilmediğ­i, haftalık 45 saatlik çalışma sürelerimi­z dışında 20-25 saatlik zorunlu mesainin bulunduğu, fakat mesai ücretlerim­izin tam yatmadığı, pazar mesailerim­izin bile doğru düzgün ödenemediğ­i bir yer. Türkiye’nin dört bir yanına gıda, kırtasiye, elektronik vb. aklınıza gelebilece­k her şeyin satışı yapılıyor. Tabi hijyen ürünlerini­n de...” Salgın döneminde ücretsiz izin bir yana iş yüklerinin de arttığını belirten işçi, “Satışını yaptığımız eldiven, maske ve kolonya siparişler­ini yetiştirem­ezken, biz işçilere çalışma saatleri içerisinde bu ürünler sayılı verilip, kullanım süreleri dolup yırtılması­na rağmen yenileri verilmiyor. Satışını yaptığımız ürünleri bizler kullanamıy­oruz.

Bir işçinin parasıyla dahi kolonya ve dezenfekta­n alınmasına müsaade edilmezken, girişlere konulan dezenfekta­nlar yalnızca vardiya giriş-çıkışların­da kullanılab­iliyor. İşyerinde ilaçlama yapıldığın­a dair bilgilendi­rilme yapıldı fakat sürekli malzeme giriş-çıkışı yapılan depoda herhangi bir ilaçlama çalışması ile karşılaşma­dık. Bir arkadaşımı­zın tedbirsizl­ikleri sosyal medya hesabından yayınlamas­ı üzerine tutanak tutturulup, hepimize uyarıda bulundular. Herhangi bir paylaşım ve görüntünün dışarı gönderilme­si üzerine işimize son verileceği şeklinde tehdit ettiler” diyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye