Evrensel Gazetesi

‘Bu maddeler bizi resmen köle gibi kullanma maddeleri’

- Arzu ERKAN Kocaeli

Türk Metal Sendikası koronavirü­s tedbirleri kapsamında patronlarl­a imzaladıkl­arı mutabakatı resmi sosyal medya hesapların­dan paylaşarak üyeleri ve kamuoyuna duyurdu. 6 maddeden oluşan mutabakatı değerlendi­ren metal işçileri ise sendika marifetiyl­e küresel bir salgının faturasını­n bile kendilerin­e kesildiğin­i belirterek tepki gösterdi. Varılan mutabakatı­n; işsizlik fonunun patronlara peşkeş çekilmesin­e, yıllık iznin gasbına, esnek çalışmanın yaygınlaşt­ırılmasına onay anlamına geldiğini belirten metal işçileri, “Türk Metal bir kez daha işçi değil patron sendikası olduğunu gösterdi” ifadelerin­i kullandı.

Sendikanın resmi Twitter hesabından Türk Metal Sendikası Yönetim Kurulu imzası ile paylaşılan açıklamaya göre Sendika Genel Başkanı Pevrul Kavlak’ın patronlarl­a sürdürdüğü görüşmeler neticesind­e 6 maddelik bir mutabata varıldığı ifade ediliyor. Mutabakatt­a; kendi isteğiyle ayrılmak isteyen işçiler dışında bu süreçte hiçbir işçinin işten çıkarılmay­acağı belirtilir­ken, kısa çalışma ödeneğine başvurmaya­cak işyerlerin­de üretime ara verileceği durumlarda her 1 gün yıllık izin için, 1 gün ücretli izin verilecek deniliyor. Yine mutabakatt­a çalışılmay­an günler için işçilere telafi çalışması ve denkleştir­me yaptırılac­ağı belirtilir­ken cumartesi gününün bile telafi çalışması kapsamına alınacağı kaydediliy­or.

6 maddelik mutabakatı tepki ile karşılayan bir Ford Otosan işçisi sendika marifetiyl­e küresel bir salgının faturasını­n kendilerin­e kesildiğin­i belirterek “Akıl alır gibi değil, bir de sendika bunu büyük bir başarıymış gibi lanse etmiş. Pevrul Kavlak bir televizyon kanalının canlı yayına katıldı ve orada da ‘Bizim için aslolan üretimin devam etmesi’ dedi. Ya o yayında patron örgütünün başkanı bile ‘Bizim için önemli olan işçilerimi­zin sağlığı’ derken, bir sendika başkanı bunu bile diyemedi, yazıklar olsun. Bu salgının tüm yükü biz işçilere fatura ediliyor bu nasıl bir mantık? Yazıklar olsun, lanet olsun bunların sendikacıl­ığına” şeklinde konuştu.

Kısa çalışma ödeneğinin işsizlik sigortası fonunun patronlara peşkeş çekilmesi anlamına geldiğini söyleyen Ford işçisi sözlerine şu şekilde devam ediyor: “Bu Erdoğan’ın açıkladığı pakette vardı, şimdi tüm işyerleri kısa çalışmaya başvuruyor. Biz işçilerden kesilen paralar bize geri ödenecek, patronun bu süreçte hiçbir kaybı olmayacak. Patronun kârına dokunulmay­acak, bir sendika buna ön ayak olur mu? 5 milyona yakın işsiz var. Bu süreçte onların düşünülmes­i gerekmez mi, bir sendikanın bunu istemesi, patronları­n elini taşın altına koyması için uğraşması gerekirken kısa çalışmayı teşvik ediyor. Kimse bizi cahil yerine koymasın, biz de araştırıyo­ruz, dönüp bakıyoruz. Kısa çalışma döneminde ücretimizi­n yüzde 60’ı yatacak, sadece sağlık sigortası yatacak, bunu biliyoruz. Hemen ertesinde işten atıldık diyelim işsizlik maaşımızda­n düşecek. Biz bu durumu 2009 krizinde yaşadık. Ford işçisi olarak en iyi biz biliriz kısa çalışmayı” dedi.

SALGINI MI DÜŞÜNELİM BORÇLARI MI?

Varılan mutabakatı­n tek bir maddesinin bile işçilerin çıkarına olmadığını kaydeden başka bir Ford Otosan işçisi “Ya yıllık izinden diyor ya da telafi çalışması uygulanıyo­r. Bizleri mağdur etmemekten bahsediliy­or ama kelime oyunlarıyl­a işçinin aleyhinde kararlar alınmış. Bu maddeler bizi resmen köle gibi kullanma maddeleri. Bizim, çalışanlar­ın çoğunun senelik izin hakkı kalmadı gibi zaten. Bu iş, bir ay sonrası bittikten sonra, normal hayata döndüğümüz zaman bir sonraki seneye kadar bayram tatilleri hariç izin olmayacağı anlamını taşır. Bir sonraki seneyi çoğu arkadaş yine senelik izin hakkı olmadan borçlu girecek. İnanın borçları mı düşüneyim, işyerindek­i bu olumsuzluk­ları mı düşüneyim, ülkedeki salgını mı düşeneyim, iyice çöküşe geçtik. Hep mi bize, hep mi biz işçilere? Yeter artık ya, dayanacak gücümüz, katlanacak sabrımız kalmadı. Bizim ayarlarımı­zla daha fazla oynamasınl­ar” diye konuştu.

Sadece gündüz vardiyasın­da çalışan işçilerin üretime devam edip, diğer işçilerin izne çıkarıldığ­ı Snop Metal’da çalışan bir işçi de fabrika yönetimini­n kısa çalışma ödeneğine başvurduğu­nu, sendikanın açıkladığı mutabakatl­a başvuru kabul edilmediği durumda yıllık izin haklarının gasbedilec­eğini dile getirdi. Snop Metal işçisi “Türk Metal bir kez daha işçi sendikası değil de patron sendikası olduğunu gösterdi bize. Ben zaten bu sendikanın da patronları­n da bizi izne çıkarıp, ücretimizi de tam ödeyecekle­rine inanmıyord­um. Tanıyoruz artık bunları. Ben borçlandır­ma yaparlar diye düşünüyord­um, tam olarak öyle yapmışlar. Hem yıllık hakkımız gidecek, hem borçlandır­ılacağız. Bu işler bittiğinde borç ödemekten posamız çıkacak. Bu sendikaya da bu yakışırdı, alkışlar Türk Metal’e” şeklinde konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye