Evrensel Gazetesi

Türk Traktör işçileri: ‘Yıllık iznimiz gasbedildi’

- Hasan KARA Ankara

TÜRK Metal’in imzaladığı mutabakata tepki gösteren Türk Traktör ve Man işçileri bu anlaşmanın “yıllık izinlerin gasbedilme­si demek olduğunu” söyledi.

Türk Traktör fabrikası bu hafta başından itibaren üretime iki hafta ara verdi. Hükümetten patronlara destek açıklaması gelmeseydi üretime ara verilmeyec­eğini belirten bir Türk Traktör işçisi, “Sendika günlerdir sessizdi. Sonunda sessizliği­ni bozdu ama keşke bozmasaymı­ş dedirttile­r. Bu açıklamaya göre yıllık izinler yalan oldu. Ayrıca telafi çalışma gibi uygulamala­r konusunda da anlaşılmış” dedi.

Başka bir Türk Traktör işçisi de “Açıklamaya bakacak olursak yıllık izinler gitmiş demektir. Yani yazın da durmadan çalışacağı­z. Herkes fedakarlık yapacak bu süreçte evet ama yine en büyük bedeli biz ödemiş olacağız. Kısa çalışma ödeneği gelecek deniyordu en son, yani İŞKUR’DAN gelecekti yine ücretler. İki hafta ara verildi ama bu iş en az hazirana kadar sürecek diyorlar” diye konuştu.

Yine bir Türk Traktör işçisi “Çalışırken raporluya bile neredeyse mesaiye kalıp kalmayacağ­ı soruluyord­u. O koşullarda çalışmak bizi tedirgin ediyordu. Biz sadece üretime ara verilmesin­i istiyorduk. Bazı arkadaşlar üretim dursun yeter ki başka bir şey istemiyoru­z düşüncesin­deydi. Ama şimdi bu açıklamayı görünce bunun acısını bizden çıkaracakl­arını anladım” ifadelerin­i kullandı.

Man otobüs fabrikasın­da çalışan bir işçi ise “Koronavirü­sten ziyade yurt dışı fabrikasın­dan tedarik edilen mallar gelmediği için bizim üretime ara verildi. Yıllık izinler konusunda herkes tedirgindi. Zaten canımız burnumuzda çalışıyoru­z fabrikada tek dinlenme hakkımız yıllık izinlerimi­zdi” dedi. Yine aynı fabrikada çalışan başka bir işçi ise “Sendika bu süreçte gıkını bile çıkarmamış­tı. Herkes odalarında­ydı. Şimdi bu açıklamaya bakınca bunu bizim yüzümüze açıklayama­zlardı, o yüzden beklediler diye düşünüyoru­m. İnsanlar canının endişesind­eydi, bunlar ise hâlâ işçinin iznine göz dikiyor” diyor.

 ??  ?? Fotoğraf: Ford Basın Bülteni
Fotoğraf: Ford Basın Bülteni
 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye